Фарбування яєць на Великдень цибулевої лушпинням і зеленкою

До свята Великодня господині готуються з особливим настроєм і сердечністю. Світле Христове Воскресіння приносить в кожен дім радість і щастя. Традиційні страви на святковому застіллі – паска, сирна паска і крашанки допомагають підтримати урочисту атмосферу в християнських сім’ях. Особливе значення при підготовці до світлому Воскресінню Христовому приділяється декору яєць. Фарбування яєць до свята Великодня може виконуватися різними способами. Ми розповімо, як пофарбувати яйця цибулевої лушпинням і зеленкою. Відвар цибулиння надає яєчній шкаралупі червоний колір і має антисептичну дію.

Цей рецепт пропонує трохи урізноманітнити традиційний підхід до фарбування яєць у відварі цибульного лушпиння. Завдяки застосуванню декількох простих прийомів по декору, крашанки набувають воістину чарівний вид – він обов’язково викличе захоплення у гостей. Незвичайні крашанки з візерунком, цяточками і мармуровим малюнком виглядають, як невеликий твір мистецтва, надихаючи людей на творчість, запалюючи в серцях надію і віру в майбутнє спасіння. Так що обов’язково постарайтеся зробити таке маленьке диво до свята і поставити його на стіл разом із великодньою паскою на жовтках та іншими смаколиками.

Інгредієнти:

  • яйце – будь-яка кількість;
  • лушпиння цибулі – 1,5 л (відміряється скляними банками);
  • вода -1,7 л;
  • рослинне масло – 2 ст. ложки;
  • рис – 1 невелика чайна чашка;
  • зелень петрушки – 1 пучок;
  • зеленка – 1 ст. ложка;
  • марля – за необхідності;
  • нитки бавовняні – за необхідності;
  • сіль – 2 ст. ложки.

Як правильно фарбувати яйця цибулевої лушпинням і зеленкою

Проваріть 1 літр лушпиння у літрі води 20 хвилин при слабкому кипінні. Охолодіть відвар. Розділіть яйце кімнатної температури на 3 частини. Вимийте і обезжирьте продукт. Обезжиривать можна рідиною для миття посуду з нейтральним запахом або горілкою (спиртом). Першу частину яєць прикрасити листочком петрушки, злегка намочивши його для кращої фіксації, і обмотайте шматочком марлі, яку зафіксуйте ниткою.

Наступну групу яєць опустіть у воду. Насипте на блюдце рис і обкатайте в ньому майбутні крашанки. Щільно обв’яжіть їх марлею.

Для приготування мармурових яєць наріжте пів-літра сухого лушпиння цибулі. Останню частину яєць зволожите і обкатайте в лушпинні. Кожне яєчко обкрутите марлею, щільно зав’язавши вузлик ниткою.

В охолоджений відвар лушпиння покладіть яйце, прикрашене петрушкою і рисом. Варіть крашанки 15 хвилин при невеликому кипінні.

У невелику ємність налийте 700 мл-1 л води і покладіть яйце, що залишилося, прикрашений шматочками лушпиння. Варіть заготовки 8 хвилин.

Акуратно додайте в каструльку з мармуровими крашанками зеленку і прокип’ятіть відвар 4 хвилини, щільно укривши кришкою.

Дістаньте яйце і промийте холодною водою. Зніміть марлю і лушпиння, добре вимийте готовий виріб і висушіть.

Пофарбоване яйце з візерунком цятка і листочками також просушіть. Для гарного блиску змастіть всі 3 види пофарбованого яйця рослинним маслом.

Квітень 17th, 2016 by

Варто почитати: