Дієтичне печиво на молоці і на рослинному маслі – приємна і проста випічка, яку можуть дозволити собі багато людей з обмеженнями в харчуванні. Більшість дієт будуються на загальних принципах, включаючи дієти для зниження ваги, лікувальні дієти, дієти для годуючих мам і т. д. Ці принципи – виключення смажених, жирних, солодких, гострих, копчених страв, консервів, здобної випічки.
Звичайно, у кожної дієти є особливості. Наприклад, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту небажано вживати сирі фрукти, а тим, хто прагне скинути вагу, вони навпаки рекомендуються.
Однак незалежно від того, з якою метою ви дотримуєтеся дієти, наведений вище список обмежень універсальний, а таке харчування буде корисно навіть цілком здоровим людям.
Особливе місце в будь-якій дієті займають борошняні вироби – багато з них або зовсім заборонені, або їх присутність в раціоні повинно бути зведено до мінімуму. Це стосується здоби, свіжого білого хліба (а для деяких людей і чорного), млинців.
Але майже всім дозволено сухе прісне печиво, несолодке і без жиру або з малим вмістом жиру. Рецепт такого печива ми і пропонуємо вам сьогодні.
Інгредієнти (на 200 г печива):
Печиво готується дуже швидко і без складних кондитерських операцій. Спочатку змішуємо всі рідкі компоненти (яйце, молоко, масло) і цукор. Яйце (особливо велике) можна взяти не цілком, а збити його в окремій ємності і вилити в тісто половину. Кількість цукру теж можна скоротити.
Додаємо борошно і соду.
Замішуємо тісто. Повинен вийде щільний шар, який не прилипає до рук і до столу. Якщо тісто виходить дуже сухим, можна додати трохи молока. Додавайте молоко по чайній ложці, щоб тісто не стало рідким.
Готове тісто тонко розкочуємо.
Вирізаємо з нього невелике печиво формочкою або просто ріжемо на прямокутники.
Виделкою робимо в кожній штучці кілька проколів.
Заготовки викладаємо на деко з пергаментом і ставимо в гарячу духовку на 180-200 С.
Печиво випікається дуже швидко, буквально за 5-10 хвилин. Не відходьте від духовки і виймайте його відразу, як тільки поверхня зарум’яниться.