Здобний дріжджовий пиріг з корицею

Пироги з дріжджового тіста завжди виходять смачними – вони гарні з усіма начинками і доповненнями. Не є винятком і дріжджовий пиріг з корицею. Він виходить здобним, пишним, м’яким, святковим. Виглядає він як пиріг, але легко розбирається на окремі булочки-трояндочки. Хороший варіант великоднього пирога. Печеться відносно швидко. Тісто теж піднімається «на ура» за умови, що були дотримані всі пропорції в інгредієнтах і нюанси в технології.

Для тіста:

  • молоко – 300 мл;
  • дріжджі свіжі – 20 г;
  • цукор – 4 ст. ложки;
  • яйця – 2 шт.;
  • масло вершкове – 100 г;
  • борошно пшеничне – 700 р.
  • Для начинки:

  • масло вершкове – 30 г;
  • кориця мелена – 2 ч. ложки;
  • цукор – 3 ст. ложки;
  • 1 яєчний жовток для змазування.
  • У підігрітому молоці (до 30-40 градусів, не більше) растворяете цукор і дріжджі.

    Отмеряете 1,5 склянки борошна, просеиваете і перемішуєте з розведеними дріжджами. Для цього дуже зручно скористатися хлібопічкою, але можна зробити це і за допомогою міксера, заважати протягом 5 хвилин. Консистенція тіста на даному етапі не настільки важлива, головне – трохи загущатися його і залишити на хвилин двадцять.

    Дріжджі за цей час активізуються, і тісто трохи підійде. Додати яйця і розтоплене вершкове масло і яйця, і масло обов’язково мають бути кімнатної температури, а не тільки що витягнутими з холодильника).

    Після цього додати ще борошна. Борошно подсыпаете до тих пір, поки тісто можна буде заважати ложкою. Знову залишаєте його підходити, але вже хвилин сорок-п’ятдесят, накривши зверху рушником, щоб його верх не обветривался. Потім тісто вымешиваете вже руками разом з борошном. Робити це потрібно досить довго: чим довше, тим краще, але ніяк не менше 5-7 хвилин.

    Розкатуєте шматок тіста на товщину 4-5 міліметрів, обрізаєте краю, щоб отримати квадрат або прямокутник.

    Корицю змішуєте з цукром.

    Вершкове масло (30 р.) нагріваєте до повного розтоплення і пензликом змащуєте поверхню розкатаного тіста, а потім щедро посипаєте її цукрово-коричної сумішшю.

    Звертаєте тісто в щільний рулет.

    Разрезаете рулет на шматочки однакової ширини.

    Невеликий шматочок тесту розкатуєте тонко, вирізаєте за розміром майбутнього пирога і укладаєте на дно форми (цей шар необхідний, щоб начинка з булочок не пригоріла). Кожен шматочок рулету з нижньої сторони притискаєте, а зверху расправляете завитки рулету у вигляді пелюсток троянди.

    Розподіляєте булочки-трояндочки, розставляючи їх на певному, але не дуже великому, відстані один від одного, щоб булочкам було місце трохи «підрости», і вони при цьому поєдналось між собою.

    Змащуєте поверхню пирога жовтком яйця і випікаєте його в духовці до рум’яної скоринки.

    Травень 5th, 2016 by

    Варто почитати: