Затируха рецепт з фото

Як часто нам хочеться поринути у світ дитинства, повернутися в той час, коли ми гостювали у бабусі в селі, безтурботно бігали босоніж по вулицях, міряли калюжі, плели вінки з квітів, грали в пісочницях, каталися на саморобних гойдалці, а потім, голодні і втомлені сідали за стіл і їли, здавалося б, самий смачний суп у світі. Суп «Затируха» у багатьох саме з бабусею і асоціюється, адже це по істинному селянське страва, яку готували в російських селищах і селах.

Зараз його рецепт трохи змінився – сучасні домогосподарки готують його в основному на м’ясному бульйоні. У часи наших бабусь і прабабусь «Затируха» дуже часто готувалася на овочевому бульйоні, рідко – на м’ясному (тільки заможні селяни).

Отже, давайте приготуємо і скуштуємо саме що ні є селянське блюдо – суп «Затируху».

Щоб приготувати суп-затируха потрібно:

Склад:

Курка або суповий набір;

Цибуля – 1 штука;

Морква – 1 штука;

Картопля – 3-4 штуки;

Яйце – 1 штука;

Борошно – 1 склянка;

Рослинна олія;

Сіль, запашний перець горошком, лавровий лист, зелень.

Як приготувати суп затируха:

Рецепт приготування:

Отже, приступимо. Для початку нам необхідно зварити курячий бульйон. Ідеально, якщо це буде бульйон з домашньої курки, а не бройлера, адже справжня селянська кухня передбачає використання тільки домашніх, натуральних продуктів. Домашню курку слід варити дуже довго – 2-3 години, поки вона не стане м’якою і м’ясо не буде легко відходити від кісток. Бройлера варити треба набагато менше – близько години. Не забудьте злити перший бульйон (через 5-10 хвилин після закипання), інакше суп у вас вийде занадто жирним. Варити курку необхідно на повільному вогні, щоб бульйон вийшов прозорим і красивим. Щоб бульйон вийшов ароматним, додайте духмяний перець горошком і лавровий лист. Готове куряче м’ясо слід викласти на тарілку, остудити, відокремити від кісток і порізати на невеликі шматочки.

Приготуємо саму затируху, для чого розіб’ємо яйце в миску, додати до нього кілька столових ложок борошна.

Дуже ретельно вимиємо руки. Тепер починаємо руками швидко замішувати тісто,

але не формувати тісто шматком, а розтирати його між долонями і за допомогою пальців на маленькі крихти

Потім просіяти все через сито,

то що залишилося в ситі і є затируха.

Далі дрібно подрібнити цибулю.

Помістимо його на розпечену сковороду з рослинним маслом.

Поки цибуля обсмажується, потремо на крупній тертці моркву.

Додамо моркву до цибулі і смажимо до тих пір, поки вона не стане м’якою.

Обмиемо і почистимо картопля, поріжемо його на невеликі шматочки.

Покладемо його в наш бульйон. Як тільки він стане м’яким, викладаємо в суп піджарку з лука і моркви, підготовлене м’ясо курки.

Тепер прийшла черга затирухи – безперервно помішуючи, засипаємо її в бульйон. Затирухи варто сипати стільки, наскільки ситним і густим ви хочете зробити суп. У нас на 3 літри бульйону пішла десь ? частину склянки затирухи (суп вийшов слабкою наваристості). Не забувайте, що, як і будь-які борошняні вироби, затируха в процесі приготування розбухне і збільшиться в розмірі. Дрібно ріжемо зелень: цибулю, кріп, петрушку.

Додаємо в суп измельченую зелень, варимо пару хвилин – ситне і смачне селянське страва готова!

Результат:

Квітень 16th, 2016 by

Варто почитати: