Загадковий бергамот

Як ви думаєте, що таке бергамот? Перше, напевно, що приходить на розум, це чай з бергамотом. Про чай цей відомо дуже давно, ще з радянських часів, але якось ніхто не задумувався, що означає це дивне слово. То чи травичку яку ароматичну, на кшталт м’яти, то це груша сорт бергамот (такий сорт є). Але ні те, ні інше було неправильно.

Бергамот (Сitrus bergamia Risso)– це фрукт роду цитрусових. Як лимон, апельсин, мандарин – з цього ряду. Отримали його, схрестивши якесь рослина «помаранча» і теж загадкове «цитрон». Одні незрозумілі слова з цим бергамотом! Цитрон і помаранча в звичайному вигляді практично не застосовуються для їжі. Також і з бергамотом. Він дуже кислий.

Чому ж тоді цим фруктом названий сорт груші? Так вийшло, що бергамот формою дуже схожий на грушу, і колір у нього світло-жовтий. Тому, за однією версією, слово це походить від турецького слова «beyarmudu», що означає князівська груша. А вже потім таку назву отримав сорт самої груші. За іншою версією, фрукт стали так називати з-за назви італійського міста Бергамо (в цьому місті його вперше стали вирощувати в комерційних цілях).

фрукт Використовується, в основному, для ароматизації. При цьому ароматизація відбувається за допомогою ефірного масла бергамота. Його отримують з плодів і, іноді, листя, рослини з 1725 року. Масло має приємний цитрусовий аромат з нотками свіжості, тонкою цівкою запаху весняних квітів. Підвищує настрій, усуває апатію, збуджує. Слід, однак, враховувати, що воно може дратувати чутливу шкіру.

Часто бергамот застосовують у парфумерії. І, дійсно, завдяки своєму запаху, він цього заслуговує. Ось приклад домашнього ароматичного масла для тіла (краще використовувати при романтичних побаченнях): взяти масло-основу без запаху (абрикосове, мигдальне, масло авокадо та ін) – 30 крапель, додати до неї 3 краплі ефірних масел імбиру, троянди, сандалу і бергамота. Наносити на активні ділянки шкіри (за вухом, на зап’ясті, в улоговинку між грудей).

Якщо немає часу і бажання готувати масло самостійно, парфуми з бергамотом завжди можна купити в парфумерних магазинах. Але більш відомий бергамот, звичайно, завдяки чаю Ерл Грей (в перекладі граф Грей, або Сивий граф). Його стали вживати з 18-го століття, при чому чай Ерл Грей став одним з перших складових чаїв. Лист чорного чаю по класичній версії ароматизують маслом бергамота. Зараз з’явився такий ароматний чай і зелений і білий. Є сорт Леді Грей, який крім олії бергамоту, входять ще кілька цитрусових ефірних масел. Заварюють чай з бергамотом як і звичайний чай. Зберігають не більше року. Аромат чаю надає освіжаючий ефект. Допомагає при застудах і циститі.

Крім цього з шкірки бергамоту в Туреччині готують варення. Знайти плоди бергамот складно, але, як кажуть, можна. Шкірку 5-6 плодів натерти і залити холодною водою. Протягом трьох днів міняти воду. Потім налити нову, і поставити гарненько проваритися. Після цього шкурки віджати, засипати цукром (близько 1-2 кг), налити води і варити, як звичайне варення. Процедура складна, але страшенно цікаво, яким буде результат!

Вересень 16th, 2015 by

Варто почитати: