Як вибрати кавун без нітратів

До чого ж всі ми любимо літо – сезон відпусток, спеки і веселощів! Прилавки магазинів та ринків ломляться від достатку овочів і фруктів. І як відомо серпень – найбільш відповідний час для арбузов. Їх можна зустріти в цьому місяці всюди!

Але всі ми знаємо і про шкідливі нітрати, які трапляються в цій солодкій і соковитою баштанної культури. Як же вибрати кавун без шкоди для власного здоров’я і для здоров’я наших близьких?

Поспішаємо поділитися з вами деякими секретами, які допоможуть визначити вміст нітратів у кавуні без використання спеціальних наукових приладів.

По-перше, можна попросити продавця зробити трикутний надріз по центру плода. Вам необхідно оцінити колір м’якоті: як правило, нітрати знаходяться ближче до кори, а значить, там колір м’якоті буде світліше, ніж у центрі. Тому якщо ви планували давати кавун дитині, то краще давайте йому середину плоду. Зверніть увагу також на колір волокон. Він повинен бути білим, якщо вони жовті – плід без шкідливих речовин.

По-друге, рівень «шкідливості» можна визначити так: киньте в склянку з водою ложку кавунової м’якоті і добре розмішайте. Якщо вода помутніла – кавун хороший, його можна дати дитині, а якщо придбала рожевий відтінок, значить, у ньому присутні нітрати.

Читайте також: Як красиво подати кавун до столу

Але ж крім шкідливих нітратів, нам може попастися і просто незрілий або давно зірваний плід. Як же зробити правильний вибір, щоб кавун був стиглим і солодким?

1. Колір має значення. Якщо смужки на корі кавуна не чіткі, то скоріше всього кавун ще не дозрів.

2. На кавуні є пляма – тобто місце зіткнення із землею. Воно повинно бути не більш 5-10 див, у іншому випадку, це буде означати, що плід довго пролежав на землі. А значить, він може бути водянистим і позбавленим смаку.

3. Зробіть нігтем подряпину на кавуновій кірці, якщо через неї ви відчуваєте свіжий яскравий запах, то сміливо купуйте плід – він був зірваний недавно.

4. Найпоширеніший рада за вибором стиглого кавуна – це послухати його звук. Для цього треба взяти його в руки і поплескати по ньому. Якщо почута вами звук дзвінкий, то кавун стиглий.

5. Ну і останнє, не поспішайте купувати ранні кавуни. Недарма люди кажуть: всьому свій час. Ось і у арбузов, є свій сезон – це друга половина серпня і початок вересня. У ці місяці кавун вже дозріває самостійно без будь-якого хімічного втручання.

Сподіваємося, що завдяки нашим порадам, тепер і на вашому столі завжди будуть корисні і солодкі кавуни.

Вересень 16th, 2015 by

Варто почитати: