Як відзначати Великдень, щоб не нашкодити собі. Як правильно виходити з посту

Наближається один із найважливіших церковних свят – Воскресіння Христове, або Великдень. В цей день столи у всіх будинках відрізняються багатством і достатком.

Однак для тих, хто готувався за всіма правилами відзначати свято і дотримувався відрізняється особливою строгістю Великого посту, такий достаток може бути не просто неприйнятною, а навіть згубним для організму. Чому так відбувається, і як правильно себе вести протягом великодніх свят, ви дізнаєтеся в цій статті.

Незаперечні переваги

Користь Великого посту визнають не тільки духовні наставники, які основною метою бачать очищення душі людини шляхом обмеження тіла, але також і лікарі, які, сприймаючи піст як дієту, відзначають її позитивний вплив на загальний стан здоров’я пацієнтів. Однак, і ті, і інші не менше уваги приділяють питанню виходу з посту. Священнослужителі переконують спираючись на духовну сторону питання, а лікарі – на фізичну. Так чи інакше, факт залишається фактом. Різкий вихід з посту та перенасичення організму святковими стравами – загроза для людського організму.

Сумні наслідки

Великий піст передбачає не просто обмеження в їжі, а частковий або навіть повний в деякі дні відмова від прийому їжі. Цілком природно, що дотримуючись такого графіка харчування протягом півтора місяців, а потім, наївшись від душі делікатесів за святковим великоднім столом, та ще як це нерідко буває, запивши все спиртними напоями, людина найчастіше просто погано себе почуває або, що так само досить часто, потрапляє в лікарню. Відноситься це навіть здоровим людям, а що ж вже говорити про тих, хто страждає хронічними захворюваннями?

Як виходити з посту. Основні рекомендації

Для того щоб святкування Великодня стало по-справжньому щасливим днем і не мало жалюгідних результатів потрібно лише дотримувати деякі правила.

  1. перший день Великодня тим, хто постує буде цілком достатньо з’їсти шматочок паски (обов’язково вчорашнього) і одне варене яйце.
  2. Їжа не повинна бути гарячою або дуже холодною. Оптимальною температурою вважається температура тіла.
  3. Перші три дні Пасхи бажано ввести в раціон харчування кисломолочні продукти. Вони допоможуть пом’якшити процес виходу з посту та полегшать роботу шлунково-кишковому тракту.
  4. Якщо їсти м’ясні та рибні страви, то тільки у вареному вигляді. Допускаються котлетки і тюфтельки, приготовані на пару.
  5. Перші три дні слід дотримуватися принципів дрібного харчування.
  6. Їжу потрібно ретельно пережовувати, робити перерви між прийомами і уважно прислухатися до своїх відчуттів.
  7. Настійно рекомендуємо виключити алкоголь на свята. В крайньому випадку можна дозволити собі лише трохи червоного вина.
  8. Уникайте копченостей і гострих страв навіть в маленькій кількості.
  9. Приділяйте більше уваги фруктів, свіжих овочів і круп.
  10. Категорично заборонені приправи, соління, прянощі, майонез і оцет.

Стримати свої бажання за святковим столом і не дозволити собі з’їсти або випити зайвого важко, але постарайтеся сприймати це як продовження посту. Адже якщо ви змогли витримати його, невже не зможете приборкати свої апетити?

І ще одна порада: постарайтеся уникати спілкування з нарочито турботливими людьми, які настирливо вмовляють вас з’їсти котлетку або шматочок смаженої рибки. Подумайте, хіба бажає вам добра людина стане таке пропонувати, знаючи, що ви дотримувалися суворого посту всі ці дні?

Квітень 23rd, 2016 by

Варто почитати: