Як сушити гриби в духовці

Сушити лісові гриби – не таке вже складне заняття, як може здатися недосвідченим господаркам. Головне, розуміти і знати, що для сушіння придатні тільки трубчасті грибочки. Сьогодні я хочу поділитися своїм досвідом з приводу того, як сушити гриби в духовці. Покласти на деко або нанизати на мотузку можна моховики, козенята, підберезники, підосичники, але найсмачніший в сушеному вигляді гриб – це боровик. Традиційно саме за ним і «полюють» грибники. Причому абсолютно неважливо, якого розміру будуть принесені з лісу боровичка, головне, щоб вони були цілими і не червивими. Якщо у вас багатий урожай білих грибів, обов’язково якусь частину замаринуйте, все інше пустіть на сушку, тому що сушений боровик додасть додатковий смак і аромат супу, тушкованим овочам або салатів. Потім приготуєте взимку розсольник з грибами або інший смачний супчик.

Отже, як сушити лісові гриби? Все, що вам знадобиться, – це свіжозібрані боровики, час і духову шафу.

Як правильно сушити гриби в духовці

Якщо ви кожен рік запасаєтеся сушеними грибами, то, швидше за все, підготували потрібні і зручні «інструменти»: грати з дрібними отворами, спеціальні шпажки або шампури, деко. Для новачків дам пораду: якщо ви гриби викладаєте на стандартну решітку духовки, то під низ обов’язково ставте деко або плоску металеву посудину. Тому що при сушінні гриби виділяють вологу, мало того, що впали краплі будуть пригорати, чадя у всій квартирі, так і потім вимити духовку від засохлого грибного соку буде просто нереально.

Принесені боровики відразу ж починаємо сортувати. Ви запитаєте: а як же відпочинок після тихого полювання? Якщо не хочете, щоб ваші труди стали марними, гриби не залишайте на тривалий час при кімнатній температурі: вони просто-напросто зіпсуються. Боровики не моєму. Ножем відрізаємо самий низ ніжки. Якщо вона довга, розрізаємо її на кілька частин (вони добре будуть у відвареному вигляді в салаті). Цим же ножем відскрібаємо пісок, лісове сміття, іглицю, якщо вся капелюшок в піску, рукавичкою або сухою ганчірочкою витираємо бруд.

Дрібні і середні білі гриби різати не варто, а ось крупний боровик пополовиньте, він і сушитися буде швидше, і краще вляжеться на решітку.

Температура і час для сушіння грибів

Відсортовані і оброблені грибочки кладемо на деко в один шар або на решітку. Запускаємо духова шафа і сушимо боровики при мінімальній температурі (60-70 градусів) приблизно добу (менше або більше – залежить від величини грибів). Дверцята обов’язково залиште відкритою, якщо ваша духовка оснащена вентиляцією, увімкніть її.
Готовність грибів перевіряємо вручну. Вірніше спочатку отсортировываем дрібні, швидше за все, вони вже готові, ті, які крупніше, розламуємо. Якщо всередині боровики ще сируваті, значить, залишаємо досыхать.

Зберігати сушені гриби можна в сухий банку під закритою кришкою або в мішечку. Головне, щоб місце, куди ви поставите або покладіть, не було вологим.
Попутно з сушкою грибів шукайте рецепти страв з них. Запевняю вас, всі приготовлені страви вам дуже сподобаються.

Квітень 19th, 2016 by

Варто почитати: