Як приготувати відварний розсипчастий рис

Дуже багатьох хазяєчок, особливо початківців і молоденьких, цікавить питання – як зварити рис, щоб він був розсипчастим. Іноді подивишся, який гарний виходить рис у японців. Як вони його готують, що кожна рисова крупинка, мов перлина, відокремлюється один від одного?

Тут потрібен особливий підхід і знання маленьких секретів і тонкощів. Є ряд нюансів, які потрібно виконати обов’язково. А є речі, які при варінні рису не можна робити ніколи. Якщо все готувати правильно, у вас теж вийде і буде чудовий гарнір, який відмінно поєднується з м’ясом, овочами і рибою.

Розсипчастий рис в каструлі на плиті

Інгредієнти:

  • рис – 1 склянка;
  • вода – 2 склянки;
  • сіль і масло вершкове – за своїм смаком.

Приготування:

1. У рисової крупі міститься велика кількість крохмалю, що дуже сильно збільшує його клейкість. Для отримання розсипчастого рису, треба, насамперед, позбутися від крохмалю шляхом неодноразового промивання крупи. Робіть це в прохолодній воді стільки разів, поки вона після чергового промивання не вийде чистою і прозорою. Тепер відкиньте крупу на сито або друшляк, і нехай гарненько стече.

2. Важливою умовою в приготуванні розсипчастого рису є пар. Щоб йому було нікуди виходити в обов’язковому порядку використовуйте каструлю з щільно прилеглою до неї кришкою. Якщо в кришці є дірочки, то покладіть зверху рушник, щоб ці отвори були закриті. Не використовуйте для варіння рису емальований посуд, казан або сотейник.

3. Третє необхідне правило в приготуванні розсипчастого рису – крупу обов’язково треба заливати окропом. Не важливо, чи будете ви всипати крупу в киплячу воду або навпаки вливати в окріп рис, важливий сам факт, що не можна використовувати воду холодну або теплу, потрібна тільки кипить. Якщо використовувати прохолодну воду, то час, який буде потрібно для її закипання, сприятиме развариванию рису, і він ніколи не вийде розсипчастим. Отже, в киплячу воду додайте за смаком сіль і викладіть промитий і злегка обсушенный рис.

4. Наступне умова – треба дотриматися час приготування. Після того, як насипали рис і закрили кришку, варіть на сильному вогні рівно 3 хвилини. Потім зменшіть вогонь до помірного, і засічіть час 7 хвилин. На останньому етапі вогонь зробіть маленьким і варіть 2 хвилини. Разом виходить рівно 12 хвилин. Дуже важливо за весь цей час жодного разу не відкривати кришку і не заважати вміст каструлі. Потім вимкніть вогонь і, не відкриваючи, дайте рісу ще постояти в такому стані теж 12 хвилин. По закінченні потрібного часу зніміть кришку і додати вершкове масло. Ось така краса – рис не розварився, грудкою не злипнувся, а вийшов розсипчастим і апетитним.

Готуємо рис в мультиварці

Якщо хочете напевно бути впевненим в тому, що відварений рис на гарнір вийде розсипчастим, приготуйте його в мультиварці.

Інгредієнти:

  • рис – 2 мультиварочных склянки;
  • вода – 3,5 мультиварочных склянки;
  • сіль і вершкове масло – на свій смак.

Приготування:

1. Рисову крупу промити, злегка обсушіть, викладіть в чашу мультиварки.

2. Влийте воду і додайте за смаком сіль.

3. Задайте режим «Експрес-варка» з часом 30 хвилин. Якщо немає такої функції, то можна вибрати «Рис», «Каші», «Спагеті». Ну, ви краще знаєте свою мультиварку, так що розберетеся який задати режим.

4. Коли пролунає сигнал, що варіння закінчилася, покладіть в чашу шматочки вершкового масла, знову закрийте кришку і хай хвилин 30 рис ще постоїть. Готову страву просочиться розтопленим маслом, вийде розсипчасте і смачне.

Як приготувати рис в мікрохвильовій печі

Є ще один хороший метод отримати розсипчастий рисовий гарнір – приготувати його в мікрохвильовій печі. Легко і швидко, єдине, що вам потрібно, це вибрати правильний режим і час приготування відповідно до того, яка саме у вас модель мікрохвильовки.

Інгредієнти:

  • рис – 1 склянка;
  • вода – 3 склянки;
  • сіль і вершкове масло – на свій смак.

Приготування:

1. Промитий і злегка обсушенный рис викладіть в скляний посуд для мікрохвильової печі.

2. Налийте воду, додайте сіль, закрийте посуд кришкою і відправте в мікрохвильовку на режим 100% потужності, часу буде потрібно від 17 до 20 хвилин.

3. По закінченні потрібного часу дістаньте рис з мікрохвильової печі і спробуйте. Якщо трохи сируватий, можна ще дати йому постояти під кришкою 5 хвилин, він дійде до потрібної кондиції. Якщо ж рис готовий, залишається тільки покласти в нього вершкове масло, дати йому розтопитися і можна їсти.

Поради:

– найкраще для розсипчастого рисового гарніру використовуйте крупу сорту «Басматі» або пропарений рис;

– замість води для відварювання рису можете взяти м’ясний бульйон;

– коли закипить вода, перш ніж відправити в неї рис, для аромату і смаку покладіть свої улюблені приправи і спеції;

– промитий рис, перед тим як відправляти в каструлю, мультиварку або мікрохвильовку, трохи полийте рослинним маслом без запаху і перемішайте. Така попередня обробка – повна гарантія того, що крупинки рису не склеятся між собою, і в результаті вийде розсипчастий гарнір.

Травень 2nd, 2016 by

Варто почитати: