Як правильно вибрати м’ясо

Спочатку перед покупкою м’яса огляньте, як вона виглядає зовні, його колір і запах, не меншу увагу приділіть станом сухожиль, підшкірного жиру і кісткового мозку при варінні – все це є показниками свіжості м’яса.

Перед покупкою м'яса обов'язково огляньте його зовнішній вигляд.

колір повинен бути яскраво-червоним, а поверхня рівною, не горбистою і не сухий. Перевірити свіжість можна методом натискання на м’ясо, тиску має місце через деякий час розпрямитися, як і раніше. Якщо ви купуєте заморожене м’ясо, то його колір повинен бути рожевим, неважливо свинина це чи яловичина. Жирові прошарки не повинні бути сірими, це говорить про погану якість продукту. Щоб дізнатися точно, гарне м’ясо, зовнішніх прикмет буде замало. Для цього спробуйте зварити його й оцінити якість бульйону.

Оцініть якість бульйону, звареного з м'яса.

Запах повинен бути приємним, прозора консистенція, зверху спливе жирок. Якщо м’ясо не свіже, бульйон вийде каламутним і з неприємним запахом, у даному випадку з його смаковими якостями краще не ознайомлюватися – це загрожує кишковими розладами та отруєннями.

Розрізняють три стани м’яса:
1. остигле;
2. охолоджене;
3. заморожене.

У кожного свої прикмети свіжості. При зберіганні протягом шести годин в охолоджувальних камерах після забою – це остигле м’ясо. Якщо температура м’яса від нуля до чотирьох градусів – це охолоджене. Заморожене м’ясо має температуру близько шести градусів.

Свіже охолоджене і остигле м’ясо зверху має не товсту шкірку, за кольором воно рожеве або трохи червонувате.

Червонуватий колір м'яса.

При дотику до такого м’яса шкіра на руці буде сухою. Також при тиску на м’язи, ямка повертається в колишнє положення. Якщо розрізати, то у якісної телятини м’ясо повинно бути злегка рожевого кольору, при різанні яловичини – яскраво червоним, баранини – коричневим, свинини – або рожевим або червоним. Жир ні в якому разі не повинен текти, що говорить неправильному зберіганні м’яса. При тиску він повинен кришитися, його консистенція повинна бути достатньо твердою, колір жовтий або трохи бежевий.

На сьогоднішній день можна натрапити при купівлі на зіпсоване м’ясо. Його ознаками є поява слизу на поверхні, цвілі, засмаги або незрозуміле зміна кольору, наприклад, занадто темний. При неналежному зберіганні у м’яса з’являється засмага, що є наслідком неприємного кислуватого запаху, в’ялості м’язів і поява сірого забарвлення.

Виникнення слизу говорить про те, що м’ясо вже схильне до дії бактерій, починається поступове ослезнение поверхні. Далі воно стає вологим і з’являється сік мутноватого кольору. Жир перетворюється також у слиз, починає липнути до рук. Сірим стає і кістковий мозок. Запам’ятайте, якщо хоч один із цих ознак ви спостерігаєте у м’яса, ні в якому разі не використовуйте для приготування страв.
Щоб перевірити якість мороженого м’яса його необхідно повністю розморозити. Адже запахом і кольором не вдасться визначити його якість. Навіть якщо доторкнутися, адже воно тверде і не піддається перевірці. Як воно розморозиться, подивіться, його колір повинен бути яскраво червоний, якщо є сіруватий наліт – воно зіпсоване.

Вересень 30th, 2015 by

Варто почитати: