Ячна каша на воді

Ця каша не з простих і ті, хто вже намагався її приготувати, напевно, знають про це. Якщо варити її так само, як, наприклад, гречку, то ячна каша обов’язково пригорить чи залишиться частково непроварених. А адже ячна каша на воді диво гарна і смачна. Ніжний нейтральний смак відмінно поєднується з будь-якими підливками, м’ясними стравами, овочами, грибами і т. д. Якщо молочну рисову кашу без проблем зварить будь-яка господиня, то тут (тобто у випадку з ячною крупою)потрібен особливий підхід, про який ми сьогодні з задоволенням вам розповімо.

Розрахунок інгредієнтів наведено на 2 порції.

Інгредієнти:

  • ячна крупа – 1 склянка;
  • вода питна – 2 склянки;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • масло вершкове (або рослинне – для пісної каші) – 1 ст. ложка.

Як варити ячну кашу на воді – рецепт

Стакан ячної крупи пересипаємо в миску і кілька раз промиваємо в чистій воді. У результаті ми повинні отримати истую крупу без борошняного пилу (вода при останньому промыве повинна залишатися прозорою).

Перекладаємо крупу в невелику каструлю або кухлик з товстим дном (дуже важливо) і заливаємо ячку двома склянками чистої питної води. Цієї кількості рідини буде цілком достатньо при правильному приготуванні каші.

Додаємо у воду сіль і ставимо кухлик на найменшу конфорку, при цьому вогонь повинен бути мінімальної потужності.

Накриваємо кухлик кришкою, але не щільно, ячну крупу і варимо до повної готовності. Як визначити готовність? Вся рідина вбереться в крупу і частково випаровується, крупинки розбухнуть і стануть м’якими.

Останній штрих – додавання вершкового масла в кашу. На таку порцію зазвичай буває достатньо столової ложки, але при бажанні можна додати і більше вершкового масла. Якщо ви зварили кашу для пісного меню, то вершкове масло можна замінити рослинним.

Готову кашу розкладаємо по порціях і подаємо до столу гарячою як гарнір. Приємного апетиту!

Травень 3rd, 2016 by

Варто почитати: