Ячна каша на молоці

Проста в приготуванні, ячна каша на молоці – чудове блюдо для пізнього сніданку або вечері. А в дитячому раціоні вона просто зобов’язана періодично бути присутнім, оскільки в цій крупі міститься цілий комплекс корисних для організму вітамінів і мікроелементів, а молоко (до речі, не менш корисне) відмінно доповнює блюдо і робить його більш ніжним. Ще один момент, який варто врахувати, – молочні каші не вимагають абсолютно ніякого доповнення, на відміну від каш на воді. Це абсолютно самодостатні страви. Їх можна їсти навіть без хліба. Хоча, якщо дуже хочеться, можна додати в тарілку кілька свіжих ягід або шматочки фруктів. Наприклад, варять молочну пшоняну кашу з гарбузом і без неї.
Розрахунок інгредієнтів в рецепті дан на 2 порції.

Інгредієнти:

  • ячна крупа – 0,5 склянки;
  • молоко – 2 склянки;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • масло вершкове – 20 р.

Рецепт: як зварити ячну кашу на молоці

Молоко виливаємо в кухлик або каструлю з товстим дном і ставимо на середній вогонь.

Слідом за молоком в кухлик відправляємо цукор. У рецепті вказано, що на такий обсяг крупи і молока достатньо додати одну столову ложку цукру. Але цей розрахунок виконаний для середнього обивателя. У разі любові (або навпаки, нелюбові) до солодких страв ви можете регулювати рівень цукру в каші самостійно, відштовхуючись від цієї пропорції.

Додаємо вершкове масло до того, як молоко почне кипіти. Масло тут необхідно для того, щоб запобігти появі молочної пінки, яку багато хто не люблять. Воно створить тонкий масляний шар на поверхні молока, тим самим не давши молока затягнутися пінкою.

Крупи перед варінням слід ретельно промити в декількох водах – ячка завжди виявляється досить брудною. Новий сміття потрібно відібрати і викинути.

Додаємо крупи практично кипляче молоко, розмішуємо, зменшуємо вогонь до самого маленького рівня і засікаємо 15 хвилин. Варимо ячну молочну кашу під нещільно закритою кришкою.

Через деякий час заглядаємо під кришку і переконатись у повній готовності каші. Знімаємо кухлик з вогню, а кашу накладаємо в порційні тарілки. Оскільки каша солодка, то при бажанні можна доповнити її шматочками фруктів, родзинками або горіхами. Приємного апетиту!

Травень 3rd, 2016 by

Варто почитати: