Випічка Солодка змійка

Мотив цього кулінарного «шедевра» навіяв Новий 2013 рік. Він як відомо пройде у нас під впливом (за східним календарем) Водяний Змії. Бажання завоювати прихильність господині року спонукало мене зробити солодку випічку з дріжджового тіста саме в такому не зовсім звичайному вигляді.

Для тих, хто досі ніколи не мав справу з такого роду тестом, хочу відразу підбадьорити – це найлегший варіант випічки і зробити його під силу навіть не досвідченому кулінару. Повірте і спробуйте! Зрештою, треба ж колись починати – так зробіть це сьогодні разом зі мною.

Тим більше, що для цього вам знадобитися мінімальний набір продуктів, так сказати бюджетний варіант:

Склад:

Дріжджі – 25 грам;

Кефір – 150 мл;

Яйце – 1штука;

Цукор пісок – 3 столові ложки (з верхом);

Рослинна олія – 2 столові ложки;

Ванільний цукор – 1 пакетик;

Рецепт приготування:

Борошно пшеничне вищого сорту – 9-10 столових ложок (з верхом).

Ваше бажання і впевненість, що все вийде просто чудово!

Для початку підготуємо глибоку ємність, в якій буде відбуватися вся магія приготування дріжджового тіста. Розминаємо в ній дріжджі і засипаємо приблизно половиною (від зазначеного в рецептурі) цукру.

Злегка перетираємо вилочкою і відставляємо в сторону. Дріжджі повинні з’єднатися з цукром і розтанути (розійтися). Станеться це швидко буквально через пару хвилин.

Ми в цей час подогреем на водяній бані (поставимо чашку в гарячу воду) кефір. Помішуємо і пробуємо прямо пальцем, щоб він весь став добре теплим (але не гарячим).

Виливаємо підігрітий кефір до дріжджів.

Додаємо приблизно три столові ложки борошна і все добре вимішуємо.

До отримання однорідної консистенції.

Нам потрібно щоб ця маса злегка побродила (підійшла). Для прискорення процесу пропоную поставити ємність на каструльку з досить теплою водою. Тільки так, щоб дно не занурювалася у воду.

Поки це буде відбуватися, займемося яйцем. Розбиваємо його в пиалку і всипаємо цукор, що залишився.

За допомогою виделки або віночка збиваємо.

Хвилин через 15 тестова маса злегка підніметься, і ми додамо до неї яйце з цукром.

Перемішаємо і наллємо рослинне масло (у мене соняшникова без запаху).

Додамо ванільний цукор.

Тепер настав час додати решту борошна і замішувати наше дріжджове тісто. Перед цим борошно природно потрібно просіяти крізь сито.

Додаємо поступово і ретельно перемішуємо (по колу) з допомогою виделки (мені так зручніше). Підмішуємо так до тих пір, поки тісто не стане збиратися в грудку, але при цьому буде ще не щільним.

Тепер вилку прибираємо і далі місимо тісто тільки руками. Воно повинно відчути тепло. Робимо це, додаючи потроху борошно. Місимо не менше 5-7 хвилин. В результаті отримуємо м’яке (не заповнені) еластичне тісто.

його злегка Присипаємо борошном і ставимо в тепле місце, можна знову на каструлю з теплою водою.

Даємо підійти йому буквально 15-20 хвилин. Виминаємо (злегка місимо). Тепер настав час формувати нашу солодку змійку. Відриваємо невеликий шматочок для голови, а решта тісто розділяємо на три рівні частини і розкачуємо ковбаски.

Плетемо з них звичайну косичку, починаючи від хвоста.

Приєднуємо попереду (в кінці плетіння) голову. Викладаємо на змащений олією лист.

Прикрашаємо змійку цукерками і кунжутом.

Даємо постояти на плиті хвилин п’ять. Відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів. Хвилин через 20 випічка готова.

Як бачите нічого складного! Починайте, і у вас все вийде!

Результат:

Квітень 16th, 2016 by

Варто почитати: