Все про різотто: смачна історія

Risotto-m

Різотто – одне з найсмачніших страв, що готують у всіх областях Італії. Але вважається, що це страва родом з північних районів. Перша згадка про «маленькому рисі», а саме так перекладається з італійської «різотто», зустрічається вже в 19 столітті. Поварені книги відписують рецепт різотто, як «священнодійство, доступне лише небагатьом майстерним кухарям». Звичайно, важливо знати, як вибрати рис для різотто, скільки брати рідини і спецій.

Смачно і ситно: італійське різотто

Історія приготування різотто проста, як все геніальне! У 15 столітті селяни почали вирощувати культуру, оточивши полями всі околиці Мілана. Герцог Гіангалеццо Вісконті писав, що пасторальна картина з наділами рису і каналами, блискучими під яскравим сонцем, тільки додає шарму краєвидам.

Нова культура вимагала нового ситного, смачного, але не надто дорогого страви. Селяни не могли дозволити собі багато м’яса, а тому пристосувалися готувати рис в бульйоні, присмачуючи страва маслом, сиром і шматочками риби. Так рецепт різотто почав свою подорож по Італії, обростаючи новими інгредієнтами, але незмінно залишаючись смачним і поживним страв.

Так, правильне приготування різотто – це мистецтво, що вимагає повного занурення в кулінарний процес і не терпить квапливості. Тут все повинно бути в міру: рису, бульйону, спецій і важливо розуміти, який потрібен рис для різотто.

до Речі, про шафран спеції, неодмінно входить до складу страви, є дуже смачна легенда: при обробці Собору Дуомо, в 1574 році, знаменитий учень склодува Валеріо, змішуючий фарби, скрізь додавав маленьку дрібку шафрану. Вчитель досить уїдливо підсміювався над звичкою, повторюючи, що «скоро шафран виявиться і в рисовому страві». Учневі досить швидко набридли жарти, і він справді умовив кухаря додати у воду для варіння рису трохи спеції.

Яке ж було здивування гостей і обурення Майстра, коли в день весілля дочки Валеріо, всі вони побачили гори перлового рису, підфарбованого шафраном! Скуштувати страву довго не вирішувалися, але до кінця першої половини вечора, весь рис був з’їдений до останнього зернятка. Так шафран увійшов в рецепт різотто, додаючи страви аромат і колір.

Приготування різотто: головне – пропорції

Приготування різотто

Класичний італійський рецепт різотто включає в себе нечисленні прості інгредієнти: рис, бульйон, цибулю. Все інше доповнює фантазія кухаря і його можливості, наприклад часто до страви додають м’ясо або курку, але сьогодні ми будемо готувати за класичним рецептом.

Отже, як правильно приготувати різотто?

Для початку потрібно взяти:

  • рис – один стакан;
  • бульйон яловичий – 2 склянки;
  • цибуля ріпка – 1 головка (велика);
  • столове біле вино – ? склянки;
  • масло – 50 грам;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • тертий сир – 150 грам;
  • сіль, перець, спеції – за смаком.

Щоб точно знати, як готувати різотто правильно, дотримуйте кілька нехитрих порад:

  • рис для різотто промивають і ретельно висушують рушниками, але якщо ваша крупа чиста, без зайвих вкраплень, то просто перетріть рис між рушниками;
  • крупа і рідина завжди в пропорції ?-це дуже важливо!

Головна складова страви – це рис. Багато господині не знають, який потрібен рис для різотто: крахмалистый, не разваривающийся в кашу і дрібний. Саме така крупа виділяє при варінні особливий тип клейковини, смачно обволікаючий крупиночки і напитывающий їх бульйоном. Тепер, коли ви знаєте, як вибрати рис для різотто, можна приступати до приготування.

Як готувати різотто

У каструлі розігріти олію і викласти дрібно порубаний лук. Після зарум’янювання, додати рис і підсмажити до прозорості. Додати вино, проварити 5 хвилин і влити весь бульйон, приправити спеціями. Дати закипіти, зменшити вогонь і варити до повного випаровування рідини. Всипати тертий сир, додати масло і ретельно вимішати.

Саме цей рецепт вважається класикою. Калорійність страви невелика, всього 169 ккал на 100 грам, дозволити собі страву можуть навіть справжні прихильники дієти. Крім того, якщо ви один раз зрозумієте, як правильно приготувати різотто, ви зможете доповнювати його самими різноманітними смаколиками.

З чим подавати різотто

На стіл страву подають з додаванням м’яса, птиці, овочів або риби. Часникові грінки, квашені фрукти, тертий сир – страва відмінно поєднується з чим завгодно. Зробіть хрусткий салат, додати страві трохи смажених грибів – і ваше різотто заграє новими відтінками смаку, залишаючись незмінно поживним і неймовірно апетитною.

Вересень 15th, 2015 by

Варто почитати: