Вівсянка – користь і шкода. Рецепт корисної вівсяної каші.

Користь вівсянки

Користь вівсянки для здоров’я величезна! Овес – найкорисна злакова культура, яка містить джерело щоденної енергії – складні вуглеводи. Саме з нього і виробляють всім відому вівсяну крупу.

Вівсяна каша – традиційний сніданок, який став популярним не тільки в англійців, але і в багатьох інших країнах світу. Завдяки вмісту в ній складних вуглеводів, вівсянка легко засвоюється організмом і швидко викликає відчуття насичення.

Але корисні властивості вівсянки не вичерпуються лише наявністю в ній складних вуглеводів. Ця дивовижна злакова культура є справжнім джерелом корисних речовин для людського організму.

Корисні властивості вівсянки

  • Овес містить інозитол, запобігає відкладення холестерину на стінках судин.
  • У вівсянці у великій кількості присутній клітковина, регулює роботу шлунку і кишечника.
  • Вівсяна каша містить кальцій, який зміцнює кістковий апарат.
  • Маючи низький глікемічний індекс, вівсянка підходить людям, що страждають діабетом, і знижує рівень цукру в крові.
  • Вівсянка чудово підходить людям, що страждають ожирінням.
  • Якщо у вас є проблеми зі щитовидною залозою, усунути їх вам також допоможе звичайна вівсянка.
  • Вживаючи вівсянку, ви знизите ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
  • У вівсі містяться антиоксиданти, які знижують ризик виникнення онкологічних захворювань.

Це далеко не повний перелік всіх корисних властивостей вівсянки. Як бачите, це справді чудодійна рослина, унікальне природне ліки!

Рецепт корисної вівсяної каші

Вівсяна кашаСама корисна вівсянка, рецепт якої наведено трохи нижче, готується максимально просто, на воді, без цукру і солі. Вівсянка на воді практично не має протипоказань і підходить абсолютно всім людям.

Рецепт:

У киплячу воду всипте вівсяну крупу. Кількість крупи і води буде залежати від числа готуються порцій, а також від того, який консистенції кашу ви хочете отримати. Краще використовувати необроблені вівсяні пластівці, які потрібно варити. Варіть кашу на слабкому вогні, постійно помішуючи протягом 5-7 хвилин. Потім зніміть вівсянку з вогню, накрийте і дайте постояти ще 10 хвилин. Після цього вівсянку можна розкладати по тарілках, додаючи за смаком мед, сухофрукти, трохи рослинної олії.

Вівсянка: можливий шкода від неї?

ВівсянкаНавіть найпрекрасніша вівсянка, користь і шкода якої – величини, невідповідні один одному, все ж має деякі протипоказання. По-перше, не можна їсти тільки одну вівсянку, захопившись вівсяної дієти. Так ви позбавите себе необхідних організму білків, жирів, а також деяких інших речовин, що містяться у вівсі.

Також вівсянка у великих кількостях може затримувати всмоктування кальцію в кишечнику. Це пояснюється наявністю в ній особливої речовини – фитиновой кислоти.

Не варто захоплюватися зазнала серйозної обробці (очищенню, дробленню, подрібнення тощо) вівсянкою, по можливості, вибирайте для каші цільне зерно. У необробленій вівсянці зберігається набагато більше поживних речовин і вітамінів, ніж її аналоги швидкого приготування.

Жовтень 2nd, 2015 by

Варто почитати: