Варення на зиму з жовтої аличі

Можна зварити дуже смачне варення з жовтої аличі – саме такий колір вона набуває, коли стає перезрілої. Для солодкого ласощі підходять навіть пом’яті плоди, непридатні для приготування алычевого компоту. Чим спелее алича, тим солодший і смачніше буде з неї варення. Як і зливу, вона володіє прекрасними желирующими властивостями завдяки достатньому вмісту в плодах пектину. Варення з неї має густу текстуру, що нагадує желе, і володіє свіжим ароматом і смаком. По цьому рецепту варення з аличі видаляються кісточки, що дає можливість широко застосовувати солодку заготовку. Варення чудово підходить для начинки в пироги і пиріжки, прикраси торта або приготування сиропу для просочення бісквіта. З жовтої аличі заготівля виходить сонячної, яскравою і по-справжньому святковою. Янтарне частування стане родзинкою вашого чаювання і приємно здивує навіть найвибагливіших гостей.

Інгредієнти:

  • алича – 2, 7 кг;
  • цукор – 2, 2 кг;
  • вода – 2,35 л.

Спосіб варіння варення з жовтої аличі

Аличу вимийте і переберіть, видаляючи зіпсовані і гнилі плоди. Закип’ятити 2 літри води, залийте нею аличу і проваріть на мінімальному вогні 5 хвилин. Обполосніть плоди холодною водою і відкиньте на друшляк. Видаліть кісточки, розрізаючи м’який фрукт на половинки.

Використовуйте посуд з антипригарній поверхнею, не схильну до окислення. Таким способом можна запобігти потемнінню заготовки з аличі. Зваріть сироп з 350 мл води і цукру. Коли цукор повністю розчиниться, додайте підготовлену аличу без кісточок. Закип’ятіть варення і залиште на 40 хвилин для настоювання.

Знову доведіть варення до кипіння і варіть його до готовності, 35-40 хвилин при мінімальному кипінні, періодично розмішуючи дерев’яною ложкою, проходячи по дну каструлі (таза) для варіння. Густота заготовки залежить від часу кипіння. Кількість цукру можна регулювати за смаком, в залежності від зрілості аличі. Таке варення можна закрити прокип’яченої пластмасовою кришкою (неодмінно сухий) або закатати металевими. Для зберігання заготовки при кімнатній температурі необхідно збільшити норму цукру 250 р і закатати варення.

Примітка Рецепт приготування варення з аличі можна урізноманітнити. Додайте при варінні замість 700 г аличі таку ж кількість кисло-солодких яблук осінніх сортів, очистивши їх і нарізавши на невеликі кубики. Варення вийде більш густим і м’яким смаком, прекрасно підходить для начинки в солодку випічку.

Щоб зберегти цілісність плодів у варення, слід збільшити інтервал між варками до 4-5 годин.

Травень 5th, 2016 by

Варто почитати: