Українська кухня

Українська кухня популярна і в Росії і за кордоном.Вона поширена на великі відстані від України, а деякі страви української кухні стали традиційними в міжнародній кулінарії, в приклад можна навести відомий на весь світ український борщ і вареники.
Перші рецепти української кухні з’явилися в 18 столітті, а в 19-їх налічувалося вже величезна кількість. У той час поділу між української, польської і білоруської кухонь не було, по приготуванню страв вони були абсолютно однаковими. Таке сталося з-за тривалого державотворення в Україні. Українська кухня поступово починала розвиватися, поетапно, дуже повільно, лише після об’єднання українського народу вона стала набирати обертів. 19-20 століття характеризуються швидким поширенням загальних українських страв. Трохи пізніше українська кухня почала набувати певні особливості, що відрізняють її від інших.

В українській кулінарії запозичені способи приготування їжі з угорської та німецької кухні, також татарського і турецького народу, звичайно, вони трохи видозмінені. Обсмажування продуктів, властива тюркської кухні замінена на пассерованием овочів, яке використовують у приготуванні перших і других страв. У турецькій кухні було таке відоме блюдо як дюшвара, в українській кухні це блюдо спочатку стали називати варанікі, трохи пізніше їх стали називати вареники, зараз їх роблять з вишневою, сирною, цибульною начинкою. Однією з особливостей української кухні в приготуванні їжі стало подрібнення продуктів, яке було запозичене з німецької кухні. Прикладом зможе служити дроблене м’ясо (фарш), дрібно нарізані яйця, морква, капуста, гриби.

Національна українська кухня постійна, але в той же час вона неповторна і своєрідна. Безліч рецептів української кухні зараз використовується повсюдно.

Першою особливістю української кухні є використання для приготування страв таких продуктів як: буряки, сало, свинина, борошно.
А ви знаєте, який саме продукт найбільше люблять їсти українці? Звичайно ж, свиняче сало. Його вживають в їжу дуже часто, попередньо обсмаживши його або як приправу до основної страви, також його використовують замість рослинного масла для смаження овочів, аромат страви виходить приємний, привабливий. Для смаження свиняче сало використовують і в Росії, і в Угорщині, Білорусії. Сало можна їсти і просто посоливши його перед їжею або у вареному вигляді, також воно має дуже ароматний смак, якщо його закоптити. Сало можна використовувати і для приготування солодкої випічки, він чудово поєднується з цукровим піском і медом. Ви не знаєте жодного солодкого української страви, де використовують сало? Найпопулярнішим можна назвати солодкі вергуни, їх варять у свинячому жирі (сало).

Другою особливістю української кухні можна вважати певну тактику в приготуванні різних страв, хорошим прикладом може служити теплова обробка продуктів.

В українській кулінарії яйця використовують для приготування кондитерських виробів, фруктових, солодких страв. У Росії ж дуже поширені амлеты і яєчні, на Україні ці традиційні рецепти використовуються, але не так часто.

Українська кухня славиться різноманітністю рецептів приготування виробів з тіста. Український народ воліє прісне (напіввитяжне, заварне, здобне) тісто. Національними українськими стравами з тіста є: галушки, вареники, лемішки, гречаники, вергуни і багато інших. У борошняних виробах в основному використовують пшеничне борошно і пшоно, іноді гречану і дуже рідко додають рис і змішують кілька видів круп.
Українці люблять готувати страви з овочів. Вони являють собою самостійну страву в прикуску з свинячим салом або як гарнір до страв з м’яса. Буряк для українського народу стала основним овочем, який вони вживають в їжу в будь-якому вигляді навіть сиром.Популярні салати з варених буряків і просто квашена буряк з додаванням різних прянощів. Український борщ з буряком дуже смачний, його тут готують цілий рік.
Українська національна кухня включає в свої рецепти і такі культури як боби, сочевицю, квасолю, які прекрасно поєднуються з овочами. Без уваги не залишилися морква, гарбуз, кукурудза, помідори і картопля. Картопля на стіл подають у вигляді пюре з додаванням ароматною квасолі, тертої моркви, сиру, подрібнених яблук. Також його використовують в приготуванні солодких виробів з тіста.

З спецій у страви української кухні в основному додають кріп, аніс, м’яту, часник, дудник, червоний і чорний перець, корицю, лаврові листи. Оцет, який українці воліють додавати до других страв,грає велику роль в ароматизації овочів і м’яса, але часто вони додають його занадто багато.

Серед різних фруктів в Україні виділяю вишню, грушу, сливу, кавун, смородину, які і сушать і вимочують і їдять у свіжому вигляді і в’ялять і коптять, дуже рідко вживають в їжу малину і яблука. Українська кухня для варіння повидла і приготування смачних виробів з тіста з додаванням солодких фруктів використовує не тільки цукровий пісок, але і патоку.

Українська кухня має досить багате минуле, вона має регіональний характер. Кухні різних районів зараз дуже відрізняються один від одного. Навіть настільки відомий український борщ має безліч рецептів приготування і кожен унікальний і смачний по-своєму.

Жовтень 1st, 2015 by

Варто почитати: