Тушкована картопля з яловичиною

З такою стравою, як тушкована з яловичиною картопля, я була знайома з самого дитинства. Його відмінно готувала моя бабуся і чомусь називала «соусом». А у бабусі моєї подруги для цього рецепту приготування картоплі існувало інша назва – «спекотне». Незважаючи на те, що це завжди було дуже смачно, картоплю з м’ясом гасили в основному для повсякденного столу. А потім я вже дорослою людиною переїхала в один з північних регіонів і дізналася, що вона обов’язкова на святковому столі. Більш того, без неї стіл і святковим назвати не можна.

Інгредієнти:

  • картопля – 1-1,2 кг;
  • яловичина свіжа – 0,5-0.7 кг;
  • цибуля ріпчаста середнього розміру – 2 шт.;
  • морква середнього розміру – 1 шт.;
  • рослинне масло – 2-3 ст. ложки;
  • томатна паста – 2 ст. ложки;
  • вода кип’ячена – 0,5 склянки;
  • часник – 1-2 зубчики;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний мелений – за смаком.
  • Яловичина в готовому блюді повинна вийти м’якою і ніжною, тому гасити її доведеться досить довго – приблизно 1-1,5 години, а у випадку, якщо м’ясо старе, – до 2 годин. Спочатку просто вимийте шматок яловичини під струменем холодної води, обсушити серветками. Потім потрібно трохи нудна робота по очищенню м’яса від плівок і жив. Якщо їх не видалити, то смак у результаті сильно постраждає, а сама яловичина буде здаватися жорсткою, «гумової».

    Підготовлене м’ясо нарізати на довгасті шматочки довжиною 2-3 див Втім, форма кубиків або квадратиків теж підійде.

    Берете казан або сковороду з товстим дном. Розігріваєте в ній до кипіння рослинне масло, опускаєте в нього яловичину і дуже швидко обсмажуєте з усіх боків. Скоринка на шматочках м’яса повинна вийти тоненькою, ледве помітною. Смажити до коричневого кольору не потрібно.

    До м’яса всыпаете ріпчасту цибулю, порізану півкільцями. Тепер можна починати процес гасіння. Перемішуєте м’ясо з цибулею, закриваєте сковороду або казан кришкою, зменшують вогонь до межі і залишаєте все це добро на годинну або півторагодинну термічну обробку. Тушкуватися яловичина, по ідеї, повинна у власному соку плюс до тієї рідини, яку виділить цибулю. Але якщо ви виявите, що після деякого часу рідину з-під кришки казна-куди випарувалася, можна підлити трохи кип’яченої води.

    Приблизно через годину додати до м’яса і цибулі моркву, порізану кубиками. Ще через 5 хвилин – томатну пасту. Соліть і перчіть за смаком. Перемішуєте.

    Як бути з картоплею? Тут багато чого залежить від того, в якій посуді ви готуєте страву: в казані або каструлі. У першому випадку ви навіть м’ясо спочатку тушкуйте в самому казані, і картоплю потрібно додавати туди ж. Нарізати її брусочками, опускаєте в казан, виливаєте туди півсклянки кип’яченої води і тушкуйте, поки картопля не стане м’яким.

    Якщо ви гасили м’ясо в сковороду, то подальше приготування страви буде відбуватися в каструлі. Закладаєте в неї порізану картоплю, перемішуєте з тушкованим м’ясом, доливаєте воду, закриваєте кришку і також тушкуйте до м’якості картоплі. За пару хвилин до закінчення гасіння пробуєте страва «на сіль, при необхідності досаливаете. І обов’язково додати подрібнений часник. Вимикаєте плиту. Нехай тушкована картопля постоїть під кришкою як мінімум 15-20 хвилин: вона стане ароматніше і насиченішим.

    На стіл ця смакота подається в глибоких тарілках. Посипаєте її свіжою зеленню кропу або петрушки і влаштовуєте свято своєму шлунку.

    Травень 6th, 2016 by

    Варто почитати: