Страви в глиняних горщиках

Глиняні горщики будь-якого виду і розміру використовуються повсюдно і хоч зараз для приготування їжі придумано багато різного посуду, альтернативи горщикам немає. Страви в глиняних горщиках набувають вишуканість, ніжність і благородний аромат, властиві будь традиційної кухні світу.

Глиняний посуд, а саме горщики, була створена приблизно за 3 тисячі років до нашої ери. Пластична глина, зберігаючи форму, яку їй надають руки майстра, відкрила нові можливості в приготуванні їжі.

Кам’яні чаші, якими користувалися раніше, потихеньку йшли в минуле, так як виготовлення одного примірника вимагало багато часу, настільки багато, що нерідко вичинку та обробку закінчував онук того, хто його починав.

А ось глиняні горщики отримали широке поширення в усьому світі і використовувалися в усі наступні, за кам’яним століттям, епохи. Більшість із створеної в минулих століттях глиняного посуду дожило до наших днів в незмінному формі вигляді. Такими є закавказькі амфори, глечики, горщики та глечики-махотки.

Слово горщик – зменшувальне і походить від слова горн. Горн-горнец-горнчек-горншек-горщик. У російській кухні горни були тільки двох видів: для зберігання їжі, наприклад, круп, молока або ягід і для приготування страв пічні горщики, які майже вийшли з ужитку.

А яких тільки раніше не бувало: естальник – щаной горщик; кашник – кашный горщик; махотка – горщик, в якому томили гриби, ягоди і… раків. Ще були корчага – великий горщик для зігрівання води і горшенятко – невеликий горщик для варіння м’яса.
З глиняних горщиків для зберігання продуктів користувався попитом у господарстві молостов. Його обплітали лозою, берестой, очеретом або рогожею, до якої прилаштовували ручки, це дозволяло краще переносити ємність.

Інший, майже зниклий з побуту горщик – баран, який вживався для перенесення рідин або в якості рукомийника.
Страви в глиняних горщиках безперечно смачні і корисні.

Спробуйте, наприклад, приготувати тушковану Рибу в духовці.

Склад:

Риба – 580 г, можна використовувати минтай, хек або щуку
Цибулю білий – 5 дрібних головок
Борошно пшеничне – 60 г
Масло рослинне – 100 мл
Молоко – склянка
Спеції: лавровий лист, перчик запашний горошком, сіль.

Рецепт приготування:

Борошно змішати з сіллю.

Рибу нарізати шматками (краще буде, якщо для приготування використовувати філе).

шматочки риби Запанірувати в борошні і обсмажити на олії.

Цибулю, нарізану кубиками, пасерувати окремо від риби.

В глиняний горщик шарами укласти шматки риби і цибулю, залити молоком так, щоб рідина злегка покривала верхній шар риби. Заправити горщик спеціями і тушкувати в духовці до готовності. Температура гасіння 180 градусів.

На гарнір подається відварна картопелька з зеленню.

Одним із смачних страв у глиняних горщиках є Свинина апетитна, подати ж її можна до вечері будь-якого призначення.

Що потрібно:

Не дуже жирний шматок свинини – 480 р
Картопляні бульби – 2 шт.
Курячий бульйон – склянка
Вершкове масло – 2 ст. ложки
Родзинки без кісточок – 60 г
Часник – за бажанням
Груша – 60 г
томатне Пюре – 60 г
Перець мелений і листочки петрушки

Як приготувати:

Відварити картоплю в шкірці. Очистивши бульби, нарізати кружечками і обсмажити на олії.

М’ясо порізати скибочками потоньше і так само обсмажити.

В горщики першим шаром покласти м’ясо, потім картоплю. Додати томат, рубаний часник, подрібнені листочки петрушки і лавровий лист. Залити бульйоном і, при температурі 180 градусів, тушкувати 25 хвилин.

Далі додати родзинки і нарізану шматочками грушу, поставити назад в духовку і тушкувати страву в духовці до готовності. Подавати на стіл в глиняному посуді, в якій готувалося м’ясо.

Результат:

Травень 2nd, 2016 by

Варто почитати: