Спаржа рецепти приготування страв зі спаржі

Спаржа рецепти приготування страв зі спаржі. Спаржа (аспарагус) відноситься до сімейства лілій, є «родичкою» часнику і цибулі. Але для того щоб виростити спаржу потрібно терпіння і працьовитість: достатньої зрілості рослина досягає лише через три роки після посадки.

ціна на неї досить висока. Біла, зелена, фіолетова – ніжна спаржа користується величезною популярністю у гурманів.

А кращі ресторани Центральної та Південної Європи в сезон дозрівання спаржі забиті відвідувачами, які бажають покуштувати вишукані страви, приготовані умілими руками кухарів.

Спаржа з рибними рулетами в листковому тісті

Склад:

тісто листкове – 500 г;
філе риби – 6 плоских шматочків;
печериці свіжі – 200 г;
білок сирого яйця – 1 шт.;
сметана – 1 ст. ложка;
естрагон – пучок;
перець білий мелений, сіль;
Для соусу;
спаржа біла – 300 г;
масло вершкове – 25-30 г;
цибуля – 1 шт.;
вино біле столове – 0,5 склянки;
жовток сирого яйця – 1 шт.;
вершки – 30 мл;
крохмаль картопляний – 1 ч. ложка;
шкірка лимона, зелень.

Рецепт приготування:

Приготуйте 8 прямокутників з листкового тіста розміром 12×18 див. Викладіть на деко (змочений водою) 4 прямокутника, змочіть їх водою і накрийте зверху рештою чотирма. Надріжте верхні прямокутники гострим ножем на глибину 0,5 см, відступивши від краю 1 див. На одержані внутрішніх прямокутниках зробіть ножем грати у вигляді ромбів. Випікайте заготовки при 200С протягом 20 хвилин.
З готових виробів виріжте внутрішній шар.

Порубаєте частина печериць (50 г), тушкуйте їх в розігрітій сметані, остудіть. 2 шматочка філе риби, білок, тушковані гриби і естрагон рубаний змішайте, щоб вийшла консистенція пюре, не забудьте приправити(сіль, перець). Викладіть масу на шматочки філе риби (4 шт.), скрутіть їх в рулети і скріпіть дерев’яними зубочистками.
Для соусу: спаржу очистіть, наріжте на «колоди» (3-4 см). Шампіньйони, нарізані скибочками і цибулю (кубиками) обсмажте, додайте спаржу, спеції, залийте вином і тушкуйте 12-15 хвилин. Покладіть до спаржі рибні рулети і тушкуйте ще 7 хвилин. Готові рулети викладіть з соусом на блюдо, звільніть від зубочисток. Вершки збийте з крохмалем і жовтком і з’єднайте з тушкованими грибами, цибулею, спаржею. Масу нагрійте ще раз, обережно помішуючи (не кип’ятіть!).
Викладіть на кожну заготовку з листкового тіста по одному рибному рулету, начиніть вироби соусом зі спаржі та грибів, прикрасьте тонко нарізаної шкіркою лимона і зеленню.
До цієї страви відмінно підійде сухе біле або рожеве вино.

Спаржа з біфштексом під голландським соусом

Інгредієнти (4 порції):

спаржа зелена – 600 г;
сіль, цукор;
філе яловичини – 600 г;
тост – 4 скибочки;
масло топлене – 25 г;
масло рослинне – 3 ст. ложки
Для голландського соусу:
сирі жовтки – 4 шт.;
масло вершкове – 25 г;
сир тертий – 2 ст. ложки;
вино біле столове – 0,5 склянки;
естрагон свіжий, петрушка, перець мелений білий, сіль

Спаржу очистіть і відваріть (близько 10 хвилин) у воді з сіллю і цукром. Воду злийте.
Для біфштекса: філе наріжте на шматочки товщиною 4 см і, окропивши рослинним маслом, злегка приправити перцем, сіллю. Обсмажте на топленому маслі з двох сторін по 3 хвилини.

Для голландського соусу: збийте жовтки, поступово додаючи вино, до отримання густої піни (бажано на водяній бані). Приправте вершковим маслом, нарізаним пластівцями, посоліть, поперчіть.
Розріжте по діагоналі шматочки тостів і обсмажте їх небагато з обох сторін.
В половину соусу додайте рубану зелень і естрагон.

У вогнетривку форму викладіть обсмажені шматочки тостів, а на них – біфштекси. Полийте кожен соусом з зеленню.
В окрему форму викладіть спаржу і залийте соусом без зелені, посипте тертим сиром.
Обидві форми помістіть в духовку і запікайте 10 хвилин.
Страва подається гарячим.

Біла спаржа з шинкою, картоплею під голландським соусом

Інгредієнти (4 порції):

спаржа біла – 800 г;
шинка – 800 г (по 4 скибочки на порцію);
картопля – 4 шт.;
сіль, цукор, зелень
Для голландського соусу:
сирі жовтки – 4 шт.;
масло вершкове – 25 г;
вино біле столове – 0,5 склянки;
естрагон свіжий, петрушка, перець мелений білий, сіль

Картопля очистіть, розріжте навпіл і відваріть звичним способом. Спаржу очистіть і відваріть (10 хвилин) у воді з сіллю і цукром. Воду злийте.
Приготуйте голландський соус (опис в попередньому рецепті).
Скрутіть тонкі скибочки шинки трубочками.
Викладіть на тарілку трубочки шинки, картоплю і спаржу, залиту гарячим голландським соусом. Прикрасьте блюдо свіжою петрушкою, і сміливо подавайте до столу!

Салат з цвітної спаржі

Інгредієнти:

спаржа (біла, зелена, фіолетова) – 1 кг;
олія оливкова – 30 г;
яйце куряче – 2 шт.;
білий французький багет;
оцет бальзамічний білий (можна замінити сумішшю лимонного соку і цукру);
петрушка свіжа;
сіль, цукор, перець мелений білий

Спаржу очистіть і відваріть у воді з сіллю і цукром. Злийте воду.
Яйця (зварені круто, очистіть, дрібно порубаєте.
Спаржу наріжте шматочками (3-4 см), залийте соусом, приготованим з оливкової олії, бальзамічного оцту, солі, перцю.

Готовий салат посипте рубаними яйцями, зеленню петрушки і подавайте з шматочками білого багета.

Результат:

Квітень 20th, 2016 by

Варто почитати: