Сом в мультиварці з грибами

В мультиварці з будь-якої риби можна приготувати фантастично смачну страву, а сома – тим більше. У нього ніжне і смачне м’ясо, досить жирне і поживне. Є таке чудове блюдо, як сом в мультиварці – його рецепт випробуваний мною неодноразово.

Напевно, ви чули про те, що страви з сома дуже люблять використовувати у своєму меню всі провідні кухаря. І це не випадково, адже для цієї риби характерно відсутність луски і дрібних кісток. Щоб перебити запах риби, її можна ненадовго замочити в молоці або збризнути лимонним соком.
Сом може досягати гігантських розмірів. Найчастіше з нього готують юшку, котлети, смажена, в тому числі і в мультиварці. Поєднувати його можна з різними інгредієнтами: найчастіше «в парі» з сомом виступає картоплю, а у мене незвичайний, але смачний варіант з грибами. Готую я це блюдо в мультиварка PHILIPS HD3036.

Час приготування– 1година.

Вихід продукту – 2 порції.

Інгредієнти:

  • сом свіжий – 600 г;
  • рослинна олія – 20 г;
  • гриби шампіньйони – 200 г;
  • вершки жирні – 100 г;
  • кріп сушений – 1 ч. ложка;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • запашний перець горошком – 5 шт.;
  • приправа до риби – 1 ч. ложка;
  • зелень кропу – 3 гілочки;
  • журавлина – 10 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • сіль – 20 р.

Покроковий рецепт сома в мультиварці

Вибираємо невеликого свіжого сома. Промиваємо зверху водою, ретельно зіскрібаючи слиз, і видаляємо всі нутрощі. Нарізаємо рибу на порційні шматки.

Ріпчасту цибулю після чищення промиваємо холодною водою (щоб зменшити його «сльозоточиві» властивості) і нарізаємо дрібними кубиками. Вимиті під проточною водою гриби спочатку просушуємо на паперовому рушнику, а потім ріжемо шматочками, які за формою теж повинні бути схожі на кубики.

В мультиварку на саме дно чаші наливаємо олію, викладаємо цибулю і гриби.

Зверху опускаємо порційні шматки сома, солимо, присипаємо приправою для риби і сушеним кропом, додаємо лавровий лист і запашний перець горошком. Включаємо мультиварку в режимі «смаження» на п’ять хвилин. По мірі того, як шматки сома будуть підсмажуватися з одного боку, їх потрібно перевертати на іншу, користуючись дерев’яними або спеціальної силіконової лопаткою.

Потім додаємо вершки і перемикаємо мультиварку на режим «гасіння» ще на п’ятнадцять хвилин.

По закінченні цих нехитрих процедур приготування сома в мультиварці можна вважати завершеним.

Смачну рибу можна подавати як самостійне блюдо, так і з гарніром. Особливо смачний сом з грибами в поєднанні з таким гарніром, як картопляне пюре.

Квітень 24th, 2016 by

Варто почитати: