Солянка з сосисками, сардельками і копченою куркою

Кожен фанат цього чудового блюда знає, що солянку краще варити на м’ясному або хоча б курячому бульйоні. А ми ось візьмемо і порушимо це правило. Солянка у нас буде швидка, вона вариться на швидку руку, і при бажанні з нею можна впоратися за півгодини. Базові інгредієнти – сосиски, сардельки і копчена курка. У тому, що вийде смакота, навіть не сумнівайтеся. Нюанс один: ковбасні вироби повинні бути хорошої якості, без сої та інших наповнювачів – такі в магазинах, на щастя, багато де є, але і ціна у них, як правило, теж «хороша».

Інгредієнти:

  • сосиски молочні – 500 г;
  • сардельки яловичі – 400 г;
  • копчена куряча грудка – 200-250 г (половинка);
  • цибуля ріпчаста середнього розміру – 2 шт.;
  • огірки солоні середнього розміру – 3 шт.;
  • оливки без кісточок (зелені) консервовані – 1 банка;
  • маслини без кісточок (чорні) консервовані – 1 банка;
  • томатна паста – 3 ст. ложки;
  • масло рослинне – 3 ст. ложки;
  • вода – 1,5 л;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • огірковий розсіл – 1 склянка.
  • Солянку я віддаю перевагу густу, щоб в ній, як кажуть, «ложка стояла». Це означає, що бульйону в ній не повинно бути занадто багато. Але, якщо вам більше подобаються рідкувате супи, ви вправі регулювати його кількість на свій розсуд.

    Бульйон заздалегідь варити ми не будемо. Він у нас утворюється сам собою по мірі того, як сосиски, сардельки і копчена курка проварятся у воді.

    З ковбасних виробів знімаєте оболонку і нарізати їх дрібними кубиками. Так само робите і з половинкою копченої курячої грудки – шкірку з неї видаляти, до речі, не потрібно.

    Дрібно нарізати і овочі – очищений ріпчасту цибулю і солоні огірки (бажано, щоб огірки були саме солоними, а не маринованими, – вони надають солянці більш м’який і приємний смак).

    Цибуля пассеруете в глибокій сковороді на рослинному маслі. Коли він підрум’яниться, викладаєте до нього подрібнені сардельки яловичі і прожариваете протягом 10 хвилин, періодично помішуючи. Потім викладіть в сковороду солоні огірки. Перемішуєте з сардельками, накриваєте кришкою і залишаєте тушкувати хвилин на 15. Вогонь при цьому, зрозуміло, повинен бути мінімальним. За 5 хвилин до закінчення гасіння вводите томатну пасту.

    У вас залишаються без діла нарізані молочні сосиски і копчена курка. Складаєте їх у каструлю і заливаєте кип’яченою водою (я беру гарячу, але взагалі температура значення не має). Мені здається, що заливати краще так, щоб вода покривала нарізані м’ясні продукти на 1 см, не вище. А ви вже визначайтеся з об’ємом майбутнього бульйону самі, як вважаєте за потрібне.

    Доводьте воду в каструлі до кипіння, додати огірковий розсіл і рідина, злиту з банки з зеленими оливками. Маринад, в якому консервуються темні маслини, я в солянку не виливаю, – у нього занадто темний колір, солянка з-за нього може придбати неапетитний бруднуватий відтінок.

    Коли бульйон закипить повторно, зменшують вогонь і варіть м’ясні продукти в ньому приблизно 5 хвилин, після чого відправляє в каструлю і вміст сковороди – сардельки з огірками, цибулею і томатною пастою. Варіть на повільному вогні хвилин десять, потім додаєте зелені оливки і темні маслини. Оливки перед закладкою в солянку я ріжу тонкими кружечками – у них прикольний смак, нехай віддадуть його супу. Маслини залишаю цілими вони гарніше виглядають в готовому блюді. Ще 5 хвилин неспішного кипіння – і солянка буде готова. За пару хвилин до готовності в неї кладуть лавровий лист і чорний мелений перець. Солити не потрібно – сіль міститься в огірках, оливках, маслинах, сосисках, сардельках та курці.

    Подаючи ароматну солянку до столу, кладеться в кожну супову тарілку по кружечку лимона і ложці сметани – це обов’язково. І свіжої зелені додаєте: петрушки або кропу.

    Травень 3rd, 2016 by

    Варто почитати: