Шакшука по-єврейськи

Напевно, той, хто назве шакшуку яєчнею з помідорами, викличе у знавців єврейської кухні лише поблажливу посмішку. Звичайно, великого гріхи проти істини тут не буде. Ізраїльська шакшука – яєчня в повному сенсі цього слова, але зате яка! По-перше, її рецепт обов’язково включає свіжі помідори: без них ні про який шакшуке не може бути й мови. По-друге, обов’язкові спеції – насамперед, часник та різні види перцю, які додадуть страві пікантності. По-третє, смажиться шакшука на суміші вершкового і рослинного масла. Жир тваринного походження попередить пригорання яєць до дна сковороди. Рослинна олія такими здібностями не володіє.

В Ізраїлі шакшуку готують найчастіше на сніданок, трохи рідше – на обід, і майже ніколи – на вечерю. Подають її прямо в сковороді, не перекладаючи в тарілки – як мовиться, з пилу, з жару. Зазвичай страва готується на 2-3 чоловік, не більше, і всі можуть їсти з однієї сковороди.

За замовчуванням шакшука – ситне блюдо. Вона повинна бути такою, щоб людина наївся до відвала. Тому менше двох яєць на порцію не кладуть, а найоптимальніший варіант – 3 яйця. На помідорах теж краще не економити. Ідеальні інгредієнти для шакшуки – стиглі, дуже червоні, соковиті і м’які помідори. Не біда, якщо вони виявляться трохи перезрілим.

Ріпчасті цибулини в шакшуку кладуться далеко не завжди – все-таки далеко не всі захоплюються смаком смаженої цибулі. У нашому рецепті теж цибулю відсутня. Але, якщо ви вважаєте, що він там вкрай необхідний, наріжте його і обсмажте в олії до того, як почнете викладати в сковороду помідори.

Нижче наведено рецепт шакшуки з розрахунком інгредієнти на 1 порцію. При необхідності приготувати страву для 2-3 чоловік просто збільшіть всі пропорції в 2-3 рази.

Інгредієнти:

  • яйце куряче – 3 шт.;
  • масло рослинне – 2 ст. ложки;
  • масло вершкове – 10 г;
  • помідор – 100 г;
  • болгарський перець (червоний і зелений) – 60 г;
  • часник – 2 зубки;
  • перець чорний мелений – 1 щіпка;
  • сіль – за смаком;
  • зелень – за бажанням.
  • Покроковий рецепт шакшуки

    Вимиті помідори вкладаєте в металевий посуд і заливаєте окропом буквально на пару хвилин.

    Через дві хвилини окріп зливаєте, а замість нього наливаєте холодну воду з-під крана. Від перепаду температур шкірка помідорів лопне і почне сама облазити. Зняти її з овочів після такої теплової обробки не складе особливої праці.

    Очищені помідори рубайте ножем на маленькі кубики. Пропорційно нарізати і м’якоть болгарських перців. Їх, звичайно, спочатку потрібно вимити і звільнити від насіння.

    У сковороді на помірному вогні растапливаете вершкове масло, а потім змішуєте його з рослинним. Переважно оливкове, але, у крайньому випадку, підійде і будь-яке інше – те ж соняшникова, що є на кухні у кожної господині.

    Додайте овочі на сковороді під кришкою до того моменту, поки вони не дадуть сік. Після цього перемішуєте їх, додають нарізану свіжу зелень кропу (можна замінити петрушкою, базиліком і т. д.) і часник, натертий на дрібній тертці або пропущений через ручний прес.

    Вбиваєте в сковороду яйця. Важливо це зробити акуратно, щоб у шакшуку не потрапили осколки шкаралупи, а яєчні жовтки залишилися цілими і не розтеклися. Краще заздалегідь розбити яйця в чашку або миску, причому кожне яйце розбивати по одному – це дозволить уникнути неприємностей, якщо серед них виявиться несвіже.

    Яйця в сковороду намагайтеся вилити так, щоб жовтки опинилися на досить пристойній відстані один від одного. Тепер залишилося тільки дочекатися, поки яєчня загусне. Якщо накрити сковороду кришкою, жовтки в шакшуке вийдуть твердими, як би запеченими. А якщо готувати страву у відкритій сковороді, жовток залишиться рідким, в нього можна вмочати скибочки хліба.

    Квітень 22nd, 2016 by

    Варто почитати: