Самі смачні і корисні зелені салати

Існує більше ста видів зеленого салату, різноманітних за формою і кольором, серед яких є листові і качанові, ніжно-зелені та темно-бордові. Маючи невелику енергетичну цінність, салати багаті вітамінами, мінералами, а також дефіцитної для сучасного раціону харчування клітковиною. Але зустрічаючи їх на полицях магазинів, багато хто з нас часто не знають, що це за вигляд і як його слід вживати.

Види листового салату і качанового

Салат айсберг зовні схожий на качан капусти. Каліфорнійські селекціонери вивели його в 1920-ті роки і спочатку іменували «хрустким салатом». Організовуючи масові поставки в сусідні штати, фермери пересипали качани цього виду салату товченим льодом – так з’явилося його сучасна назва. Його соковиті і хрусткі листя вдало поєднуються з більшістю продуктів, тому він часто використовується в багатьох рецептах страв: від сандвічів до гарніру.

Крес-салат – представник сімейства хрестоцвітих (капустяних). Він відрізняється пікантним, гострим смаком – це результат наявності гірчичної олії. Листя і стебла цієї рослини містять кальцій, фосфор, залізо, йод і калій, а також вітаміни групи З і Ст. Крес-салат вживають у свіжому вигляді як доповнення до бутербродів з шинкою, рибою або сиром.

Латук – один з найбільш відомих видів салатної зелені, містить дуже багато біологічно активних речовин, що поліпшують кровотворення в організмі людини. Для приготування страв латук найчастіше ламають руками або нарізають дуже крупно, щоб краще зберегти корисні речовини. З латуку виходить дуже смачний суп з вершками, а також в нього можна загортати будь-яку начинку. Цікаво, що багато травники рекомендують їсти латук на ніч для більш міцного сну.

Рукола – пряний салат, зелені листя якої нагадують листя звичайного кульбаби. Цей вид салату містить багато мінеральних речовин, кальцій, вітамін С і йод. Він стимулює травлення і зміцнює імунітет. Рукола гармонійно доповнює інші зелені салати, а його власний смак найкраще підкреслюють бальзамічний оцет і пармезан.

Салат фризі, чи кучерявий эндевий, також відомий своєю смаковою гірчинкою. Його фірмовий смак зобов’язаний присутності у складі интибина, який також стимулює травлення та підвищує апетит. Крім цього, фризі містить бета-каротин і аскорбінову кислоту. В стравах фризі добре поєднується з цибулею, часником, креветками і рибою. Його часто включають в раціон в сирому і тушкованому вигляді.

Рада по зберіганню

Салатні листя, на жаль, швидко в’януть, тому їх не варто зберігати довше двох-трьох днів. Також не варто тримати багато видів листового салату поряд з яблуками, бананами і помідорами, інакше вони моментально зів’януть під дією етилену, що виділяється цими продуктами.

Квітень 23rd, 2016 by

Варто почитати: