Салат з баклажанів «Десятка»

Як поєднати в одне ціле чудові літні овочі? А дуже просто – приготувати смачну закуску під назвою «Десятка», та ще й законсервувати її на зиму. Тоді літні овочі будуть радувати і взимку. Салат «Десятка» з баклажанів на зиму готується з найбільш доступних овочів, але при цьому має яскравий, насичений смак. Тільки уявіть, яким чудовим доповненням він стане до гарніру в Піст! Та й просто, до шматочка м’яса або риби ідеально підійде такий салат. Він не менш смачний, ніж «Тещин язик» з баклажанів. Додатково заправляти перед подачею його не потрібно – відкрив баночку, виклав і піалу і все, приємного апетиту!

Інгредієнти:

  • баклажани – 10 шт.;
  • перець солодкий болгарський – 10 шт;
  • помідори – 10 шт.;
  • цибуля ріпчаста середнього розміру – 10 шт.;
  • часник – 10 зубчиків;
  • масло рослинне – 500 мл;
  • оцет столовий 9% – 200 мл;
  • цукор – 100 г;
  • сіль – 25 р.

Рецепт салату «Десятка» з баклажанів на зиму

От тепер зрозуміло, звідки така назва. Для приготування цілої порції салату знадобиться значних розмірів каструля, але якщо ви збираєтеся готувати не весь обсяг – зменшуйте кількість інгредієнтів пропорційно один одному. Спочатку підготуйте овочі, те, що потрібно помити – помийте.

Баклажани наріжте кружечками, хвостик і носик потрібно відрізати й викинути. Залийте овочі водою і залиште так на півгодини.

Солодкий перець очистіть від хвостика і насіння, наріжте вздовж тонкими смужками.

Стиглі помідори наріжте четвертинками, особливо великі плоди розрізати на 6-8 часточок.

Цибулю-ріпку очистити від лушпиння і наріжте тонкими половинками кілець. Якщо цибулина велика – то четвертинками кілець.

Зубчики часнику очистіть від лушпиння і наріжте тонкою соломкою.

Тепер чашу сотейника змастіть маслом і викладіть помідорні часточки зрізами вниз.

Другий шар – баклажани. Їх слід трохи віджати і викласти зверху на помідори.

Далі чергу солодкого перцю, його потрібно викласти поверх баклажанів. До речі, можна використовувати і болгарський перець.

Тепер потрібно викласти половинки ріпчастої цибулі.

Завершальний шар, якщо його можна так назвати – це шматочки часнику. Просто рівномірно викладаємо його зверху на цибулю.

Додаємо сіль і цукор. Перемішувати овочі не потрібно, вся принадність салату в тому, що вони гасяться шарами. Масло можна додати відразу, а ось оцет необхідно влити за 10 хвилин до закінчення тушкування, а гасити потрібно 40 хвилин на дуже слабкому вогні.

Акуратно перекладаємо готовий салат в підготовлені стерильні банки, але, швидше за все, перекласти закуску так само шарами, як він тушкувався, не вийде. Однак, смак це не зіпсує.

Щільно закручуємо баночки з овочами стерильними кришками, опрокидываем і закутуємо.

Через 1-2 дні ставимо салат з баклажанів під назвою «Десятка» в комору.

Травень 6th, 2016 by

Варто почитати: