Розмарин і його корисні властивості

5555

Розмарин є ароматним вічнозеленою рослиною, що прийшов до нас із Середземномор’я. Він використовується в кулінарії і косметології. Крім цього, розмарин лікарський володіє безліччю переваг для нашого здоров’я. Розмарин здатний не тільки поліпшити смак м’ясних страв, він також є хорошим джерелом заліза, кальцію і вітаміну В6.

Розмарин і його корисні властивості

Як правило, найчастіше використовується приправа розмарин у вигляді висушених і подрібнених листя. Однак у деяких випадках застосовують чай з розмарином і рідкі екстракти, одержані із свіжого листя розмарину.

Назву”розмарин” можна дослівно перекласти як”морська роса”. Ця трава використовується з давніх часів. Корисні властивості розмарину цінуються досить високо. Застосування розмарину лікарського допомагає полегшити біль у м’язах, поліпшити пам’ять, зміцнити иммуннуу і серцево-судинну системи, а також сприяє поліпшенню росту волосся.

555

Якщо більш детально розглядати користь і шкоду розмарину, то можна помітити, що він є багатим джерелом антиоксидантів, які відіграють важливу роль у нейтралізації шкідливих частинок, які називаються вільними радикалами. Розмарин здатний надавати протизапальний ефект. Він прекрасно покращує кровообіг. Розмарин покращує травлення. В Європі ця трава часто використовується для лікування розладу шлунка і диспепсії.

Тим не менш, варто відзначити, що в даний час немає наукових доказів у підтримку цих тверджень. Розмарин допомагає поліпшити пам’ять і концентрацію уваги. Він запобігає старінню мозку. Ця трава допомагає боротися з лейкемією і раком молочних залоз.

Вона має протизапальні та протипухлинні ефекти. Крім того, проведені дослідження показали, що додавання екстракту розмарину до яловичого фаршу зменшує утворення канцерогенних речовин, які можуть утворюватися під час приготування їжі. Розмарин може мати клінічне застосування при лікуванні захворювань, що впливають на сітківку очей.

Також дослідження показали, що популярні кулінарні трави, такі як розмарин, орегано і майоран, містять сполуки, що допомагають боротися з діабетом. Однак незважаючи на всі корисні властивості, розмарин має і деякі протипоказання. Як правило, він безпечний при прийомі в малих дозах. Тим не менш, дуже великі дози можуть викликати наступні побічні ефекти:

  • блювання
  • спазми
  • кома
  • набряк легенів.

Не рекомендується вживати розмарин вагітним жінкам, оскільки високі дози розмарину можуть спровокувати викидень. Ми розглянули лікувальні властивості і протипоказання розмарину. Тепер розглянемо ще одне дуже важливе питання – застосування розмарину для волосся. Всі ми бажаємо мати здорові і пишне волосся.

Однак їх випадання і витончення помітно погіршує наш зовнішній вигляд. Випадання волосся може бути викликане багатьма факторами: генетичними, гормональним дисбалансом, станом шкіри, проблеми зі щитовидною залозою, недостатністю харчування, хронічним стресом, побічними ефектами лікарських препаратів та ін

Саме тому дуже важливо лікувати основну причину втрати волосся, а не тільки сам симптом. Властивості ефірного масла розмарину здатні допомогти нам у вирішенні даних проблем. Застосування масла розмарину може бути різним. У деяких випадках ефірне масло розмарину рекомендовано застосовувати на щоденній основі. У таких випадках масло розмарину додають в шампунь або кондиціонер. Використовують 2 краплі олії на кожні 30 мл шампуню або кондиціонера.

Також корисний свіжий розмарин для волосся. У велику каструлю налийте воду. Доведіть до кипіння, а потім додайте 3 – 4 великі жмені листя розмарину. Вимкніть вогонь і залиште каструлю на 5 годин. Після цього перелийте настій в скляну банку. Зберігати його слід в холодильнику. Для миття волосся використовуйте ? склянки настою розмарину, змішану з 1 склянкою рідкого мила. Маса розмарину для волосся також ефективно використовувати для щоденного масажу.

Це допомагає стимулювати ріст волосся. Додайте 2 краплі олії розмарину до 30 мл олії-основи (наприклад, жожоба, солодкий мигдаль та ін. ). Втирайте в шкіру голови протягом 3 хвилин. Потім змийте. Властивості розмарину надають не тільки неоціненну користь для здоров’я наших волосся. Крім цього широко використовується розмарин в кулінарії.

Існують різні рецепти з розмарином. Ця трава допомагає поліпшити смак страв і надати їм чудовий аромат. Куди додають розмарин? Свіжі гілочки розмарину використовують при приготуванні курки і риби. Їх додають до початку приготування і видаляють перед подачею на стіл. Також свіжий розмарин стане прекрасним доповненням до курячого супу, лимонаду, салатів. Взагалі, розмарин в домашніх умовах застосовується досить широко. Однак найбільш поширене застосування приправи розмарин.

Вона являє собою висушені і подрібнені листя розмарину. Як правило, приправу використовують для приготування м’ясних страв. Спробуйте приготувати, наприклад, свинячий шашлик з розмарином. Ви отримаєте особливо смачне і соковите блюдо.

Вересень 15th, 2015 by

Варто почитати: