Пиріг із дріжджового тіста

Не злічити числа виробів, які можна приготувати з дріжджового тіста. Своєю назвою тісто зобов’язана дріжджам – одноклітинним грибків, які є головною його складовою. Маса, що складається з молока, борошна, яєць і цукру, що є прекрасним живильним средою для дріжджових клітин. Якщо помістити тісто у відповідні умови, мікроорганізми швидко розмножуватися, а тісто в результаті піднімається.

Пиріг із дріжджового тіста.

Склад:
1 яйце,
25 гр. дріжджів,
близько 3/4 склянки молока,
1/3 ст. ложки солі,
8 чайних ложок з верхом цукру,
50 гр. масла або маргарину,
жир для змащування форми,
1 пакетик ванільного цукру, повидло.

Отже, готуємо дріжджове тісто для пирога з начинкою з яблучного повидла.
Для розвитку дріжджів, крім тепла, необхідний ще і кисень. Тому перед замешиванием ми борошно просеем.
Це не тільки очистить її від сторонніх домішок, але й збагатить повітрям.
В борошно додамо яйце.
В теплому молоці розведемо дріжджі, додамо сіль і цукор.
Рідина з’єднаємо з мукою, додамо ванільний цукор і почнемо заміс.
Дріжджове тісто любить теплоту рук, тому вимішувати руками будемо довго, поки тісто не стане еластичним, а на його поверхні не з’являться бульбашки. Додамо масло або маргарин і ще раз вымешаем.
Дріжджове тісто

Поставимо тісто в тепле місце для дозрівання.
Коли обсяг маси збільшиться приблизно в два-три рази, продовжимо роботу.
Пиріг з дріжджового тіста

Ще раз добре вымешаем тісто і розділимо його на дві частини.
Розділимо тісто на дві частини

Одну частину розкотимо в коржик
Коржик дріжджового тіста

і викладемо в круглу форму або на сковороду, змащену жиром.
Викладаємо корж тіста на сковорідку

тісто розділимо на чотири частини.
Ділимо тісто на чотири частини

Три частини розкотимо в довгі джгути.
Розкачуємо тісто в джгути

З них ми сформуємо косичку,
Косичка з тіста

яку викладемо навколо коржі так, щоб краї не з’єднувалися.
Викладаємо косичку з тіста на коржик

З четвертої частини сформуємо три квіточки,
Квіточки з тіста

які викладемо на вільне місце по колу пирога.
Розміщуємо квіточки з тіста на пиріг

У центр вироби помістимо повидло.
Поміщаємо яблучне повидло на пиріг

Змастимо пиріг яйцем і поставимо випікатися в розігріту духовку, поки виріб не підрум’яниться.

Пиріг з дріжджового тіста

Дріжджовий пиріг з яблучним повидлом готовий

Пиріг з дріжджового тіста

Вересень 30th, 2015 by

Варто почитати: