Про користь меду

Мед відомий нам давно, він вважається одним з перших підсолоджувачів, який став використовувати людина. Згадки про мед можна зустріти в єгипетських, вавилонських, шумерських літописах, яким близько 2000 років. У той час мед вже цінувався, його використовували не тільки як підсолоджувач для різних напоїв і їжі, але і для виготовлення цементу, його додавали в лаки, робили з нього лікарські препарати.

Отримання меду.

Що таке мед?

Що ж таке мед?

На це питання відповісти важко, адже це продукт життєдіяльності бджіл, переварений після вживання в їжу нектару квітів. Зміст меду дуже багатий різними цукрами, яких близько 80 % від загального складу, решта складає вода.

Щоб зробити пів кілограма меду, бджолам необхідно зібрати нектар з 2-ух міл. квіток. Бджілка за своє життя може зібрати нектару лише на 12-ту частину столової ложки меду.

Мед не рекомендують класти в гарячі напої, так як великі температури руйнують всі його корисні властивості.

Їжте мед ложкою, запиваючи прохолодним чаєм

Їжте мед, ложкою, запиваючи його прохолодним чаєм.

Свіжість меду визначається за плинності, він повинен бути рідким.

Свіжість меду визначається за плинності

Після складання меду його необхідно відфільтрувати від пилку і залишків воску. Колір меду може бути різних відтінків від світло-жовтого до темно-коричневого, така різниця в кольорі меду пов’язана з тим, з яких рослин бджоли збирали нектар.

Його вивільняють з сот центрифугою або вручну, фільтрують, видаляють з нього залишки пилку і воску. Світлі сорти меду ніжне на смак, темні більш насичені, ароматні.

Корисний склад меду.
1. Як ми вже говорили вище, у меді дуже багато різних цукрів, з них глюкоза, сахароза і фруктоза. Вони дуже корисні для нашого організму, легко засвоюються і дають приплив енергії.

Про користь меду

2. У меді 320 Ккал в розрахунок на 100 грам продукту. У порівняння з кількістю калорій в порівняння можна поставити згущене молоко або солодку булочку. Так що його не рекомендують вживати в їжу при дотриманні дієт.

3. Вміст у меді мінеральних речовин теж не маленьке, тут і мідь, цинк, залізо, марганець.

4. Також цей солодкий продукт має у своєму складі близько 25 % добової дози кобальту на 100 грам продукту. У світлих сортах його утримання менше, ніж у темних.

5. Ферменти меду сприяють поліпшенню роботи травного тракту.

6. Мед використовують як лікарський засіб при грипі та вірусних захворюваннях, він має протизапальну і антибактеріальну дію.

Жовтень 1st, 2015 by

Варто почитати: