Окрошка на квасі з гірчицею

Якось так вийшло, що секрет окрошки з гірчицею я відкрила для себе зовсім недавно. Раніше я роками готувала цю страву по самому нехитрого рецептом: різала овочі, яйця, зелень, відварне м’ясо або ковбасу і заправляла це все квасом та сметаною. І нічого – мої домашні їли, любили і поважали. А цього літа мені в інтернеті попався на очі рецепт окрошечной заправки з гірчицею. Я спробувала і …закохалася. Було відчуття, що в окрошку поклали не гірчицю (як таку я її там взагалі не відчуваю), а якесь чарівне зілля, яке викликає одне бажання: їсти цю страву без кінця, поки вистачить сил.

Гірчична заправка для окрошки чудово поєднується з будь рідкою основою – квасом, кефіром, сироваткою, мінеральною водою. Так що можете готувати страву за своїм улюбленим рецептом, тільки додати до нього ще і гірчицю. Деякі любителі сильний приправ підмішують туди ще і приправу з хрону. Але я ще не пробувала, тому ділитися своїми думками на цей рахунок не буду.

Інгредієнти:

  • відварене куряче філе – 250 г;
  • ковбаса варена докторська – 200 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • картопля середнього розміру – 4 шт.;
  • огірок середнього розміру – 1-2 шт.;
  • гірчиця (пастоподібна, готова до вживання) – 1,5-2 ст. ложки;
  • зелена цибуля – 1 невеликий пучок (можна замінити 1 невеликий ріпчатої цибулиною);
  • петрушка свіжа – 20 г;
  • кріп свіжий – 20 г;
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • сметана – 200 г;
  • квас – близько 0,5-0,6 л.
  • Яйця, картоплю і куряче філе (грудки) краще відварити заздалегідь, щоб до моменту безпосереднього приготування окрошки вони мали хоча б кімнатну температуру. А якщо вони у вас ще і проведуть кілька годин у холодильнику, то взагалі буде чудово – адже окрошка при подачі на стіл в ідеалі повинна бути прохолодною. Відповідно, вітається знижена температура всіх продуктів, що входять до її складу. Варіть яйця круто і кладете їх для швидкого охолодження в ємність з холодною водою. Картопля відварюється в мундирі. Остигати йому, як і курячому філе, доведеться природним способом. Охолоджені продукти очищаєте (при необхідності) і ріжете кубиками дрібніші. Яйця поділяєте на білки і жовтки. Білки кришити ножем, жовтки відкладаєте в сторону до пори, до часу.

    Свіжі огірки рубайте ножем, щоб вийшли такі ж невеликі кубики. Подрібнюєте всю зелень: петрушку, кріп і цибулю. Приготування заправки для окрошки починаєте з лука: складаєте його в окрему миску і соліть. Кладете приблизно всю норму солі, яка вам знадобиться для запланованого обсягу окрошки. Але не переборщіть: краще потім ще трохи досоліть перед подачею до столу. Додати до цибулі варені жовтки і разминаете їх виделкою. Кладете гірчицю, сметану, подсыпаете чорний мелений перець і розмішуєте все до стану густої маси.

    З’єднуєте отриману заправку з нарізаними яєчними білками, курячим філе, картоплею, огірками, зеленню. Докторську варену ковбасу теж приведіть у відповідність з іншими інгредієнтами, тобто рубайте дрібними кубиками. Все це добро перемішуєте. Пробуєте на смак і при необхідності досаливаете. Заливаєте окрошку холодним квасом. На поверхню можуть піднятися численні бульбашки. Але нічого страшного в цьому немає – просто квас при контакті з кислуватою сметаною «випускає повітря». Моно рівномірно перемішати окрошку кілька разів, і піна з бульбашок поступово зникне. Залишиться тільки наповнити окрошкою тарілки і скликати всіх до столу – нехай вгадують, ніж ця окрошка відрізняється від всіх інших.

    Травень 3rd, 2016 by

    Варто почитати: