Літній суп з кропивою і щавлем

Щавель ненабагато поступається кропиві в частині змісту вітамінів і всяких корисностей. А в легкому літньому супі вони відмінно доповнюють один одного. Головне, щоб кропива не була занадто старою. Для кулінарних справ найкраще підходять самі верхні листочки – вони зазвичай ніжніше, світліше по забарвленню і менші за розміром. І ще важливий момент: кропиву для супу бажано збирати подалі від міських джунглів. Зрозуміло, що вона може рости скрізь – навіть у найближчої автобусної зупинки. Але в такому разі її листя обов’язково вберуть всякі гидоти, носящиеся в забрудненому повітрі. Так що в ідеалі запасатися кропивою, так і щавлем теж, стоїть на дачі або у бабусі в селі.

Суп з кропивою і щавлем – взагалі дачне блюдо. Його навіть необов’язково на бульйоні варити – можна обійтися простою водою. Ситним він все одно буде – завдяки присутності яєць.

Інгредієнти:

  • вода – 1 л;
  • щавель – 100 г;
  • кропива – 100 г;
  • зелена цибуля – 50 р;
  • зелень петрушки – 30 г;
  • зелень кропу – 30 г;
  • яйця – 3-4 шт.;
  • картопля середнього розміру – 4-5 шт.;
  • масло рослинне – 2 ст. ложки;
  • запашний перець горошком – 3 шт.;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • сіль – за смаком.
  • Яйця відварюєте круто. Охлаждаете, очищаєте. Рубайте їх на дрібні кубики, не відокремлюючи білки від жовтків.

    Миєте всю зелень. Листочки кропиви відриваєте від стеблинок, складаєте в металеву миску і окатываете крутим окропом. Після такого «гарячого душу» вони не будуть «кусатися» – їх можна безбоязно чіпати руками. Кропиву, а також щавель, зелений лук, петрушку і кріп подрібнюєте на дошці.

    На сковороді розігріваєте рослинне масло. Опускаєте в нього порізану зелену цибулю і злегка пассеруете. Сильно не засмажуйте – 2-3 хвилин цілком вистачить.

    У каструлі кип’ятіть воду (за бажанням можна замінити курячим або яловичим бульйоном). Закладаєте в неї дрібно нарізану картоплю і відварюєте його до напівготовності протягом 5-7 хвилин. Відправляєте в суп пасеровану зелений лук. Ще через 2-3 хвилини варіння доповнюєте складу супу кропивою і щавлем. Кладете яйця, запашний перець, лавровий лист. Після наступних 3-5 хвилин суп можна посолити і додати туди кріп з петрушкою. Лавровий лист, до речі, перед закінченням варіння варто вийняти, інакше він дасть гіркоту і зіпсує смак страви. Тримайте суп на вогні ще буквально 2-3 хвилини, а потім знімаєте з плити і дайте йому настоятися під закритою кришкою близько півгодини.

    Відмінно доповнює щавлево-кропив’яний суп свіжа сметана – по ложці в кожну тарілку. І житній хліб з ним смачний.

    Травень 1st, 2016 by

    Варто почитати: