Корисні властивості сочевиці

4-m

Крупа сочевиця – це бобова культура, яка дуже поширена у всіх країнах. Особливо її люблять в Канаді, Австралії, Туреччини та Індії. Саме звідти прийшли такі рецепти, як суп з червоної сочевиці або котлети з сочевиці. У Росії крупа довгий час була забута, але сьогодні сочевиця, корисні властивості якої вже не піддаються сумніву, знову з’являється в меню.

Чим корисна сочевиця?

Звичайно ж, в першу чергу своїми мікроелементами. Величезна кількість бобових, так чи інакше діють на організм. Сочевиця стоїть осібно:

Чим корисна сочевиця

1) Наявність вітамінів груп А і В, особливо З – це робить крупу особливо показаної людям зі зниженим імунітетом;

2) продукт у процесі визрівання не накопичує нітратів, радіонуклідів, шкідливих речовин, зате відмінно виводить їх з організму;

3) малий вміст жиру робить крупу особливо приємною для тих, хто стежить за своєю талією. Сочевиця для схуднення – це продукт, показаний всіма дієтологами світу;

4) високий вміст білка, легкоусваевомого людиною також відноситься до корисних якостей продукту, а харчові волокна крупи відмінно впливають на перистальтику, порушуючи роботу кишечника;

5) екологічна чистота сочевиці дозволяє застосовувати каші і супи для харчування маленьких дітей і літніх людей;

6) сочевиця – користь для жінок. Продукт має изафлавонами, що пригнічують розвиток онкологічних пухлин, особливо раку грудей. Приємно, що всі речовини збережуться як у консервованих, так і в сушених зернах.

Крім усього іншого, фолієва кислота, яка у великих кількостях присутній у продукті, допомагає впоратися зі старінням організму, виправити тонус шкіри і навіть позбавитися від целюліту. Саме ця якість дозволяє говорити, що краса і молодість – це сочевиця. Користь для жінок полягає ще й у неймовірній особливості крупи приводити в норму сечостатеву систему.

Також гарні каші, супи і котлети з крупи для відновлення роботи шлунково-кишкового тракту, обмінної системи організму і, звичайно, перистальтики. Рослинна клітковина сорбує всі непотрібні жири, не дозволяючи їм потрапляти в кров, і виводить їх назовні, звільняючи тіло від холестерину.

На думку багатьох медиків, крупа підвищує опірність всього організму сезонних захворювань. А тому варто частіше готувати страви, якщо у вас є деяка схильність до таких хвороб. При цьому сочевиця, корисні властивості якої вже відомі багатьом людям, володіє відмінним смаком. Страви завжди виходять ароматними, смачними і володіють дуже приємним виглядом.

Якщо з’єднати всі знання, то на питання: чим корисна сочевиця, можна відповісти – всім! Крупа показана навіть хворим з діабетом. Завдяки низькому вмісту цукру, які страждають від цього страшного захворювання можна їсти зелений і червоний сорту в будь-якому вигляді. Каші, супи, гарніри до овочів і птиці – для сочевиці немає нічого неможливого. Вона однаково хороша як у паровому, так і відвареному вигляді. Крім того, споживаючи сочевицю в розумних межах, хворі на діабет можуть значно знизити вміст цукру в крові, не прибігаючи до виснажливих відмов або довгим прогулянкам.

І, звичайно, сочевиця корисна тим, хто змушений обмежувати себе в харчуванні. І справа навіть не в тому, що продукт малокалориен, що саме по собі приємно. Великий вміст білка дозволяє насититися дуже малими порціями. Але при цьому ви будете споживати всю необхідну норму вітамінів і мікроелементів, включаючи селен і кальцій. Головне – не перестаратися. Безліч дієт допоможуть вибрати відповідний режим живлення. Але пам’ятайте – монодієти на сочевиці показано тримати не більше 4-х днів! Такі різкі обмеження не зовсім корисні для вашого організму.

У сочевиці присутній фосфор, калій, молібден, жирні кислоти Омега-3 ,а це означає, що продукт вкрай сприятливо діє на серцевий м’яз. Дуже корисні страви з сочевиці людям, що мають порушену серцебиття, проблеми кровотворення. З допомогою каші з червоної сочевиці ви зможете значно поліпшити роботу судин і підправити своє здоров’я.

Якщо ви поки не знаєте, як приготувати сочевицю, зверніться до журналів і сайтів інтернету. Тут можна почерпнути масу інформації про користь сочевиці, переглянути рецепти і знайти безліч порад про використання продукту. Крім вживання в їжу, з крупи можна робити відмінні маски для тіла, обличчя. Вони підтримають тонус і додадуть вашій шкірі бархатистість.

Проте вживання такого продукту має деякі несприятливі наслідки.

Шкоду сочевиці

Як і всі бобові, культура має деякі протипоказання. Перед вживанням потрібно зрозуміти: що таке сочевиця – користь і шкода якої поки до кінця не вивчені. Таке положення зберігається з-за малої популярності культури в нашій країні.

Сочевиця: користь і шкода

Сочевиця: користь і шкода

Про користь крупи вже сказано чимало, але надмірне споживання продукту може значно обтяжити шлунок і кишковий тракт. Це особливо протипоказано людям, що страждають запорами, газами і поганий травленням їжі. Крохмаль, який є в бобах, може уповільнити переробку іншої їжі. Якщо у вас або ваших рідних є наступні захворювання:

  • дисбактеріоз;
  • дискінезія жовчовивідних шляхів;
  • загострення хвороб сечостатевої системи;
  • незначні перешкоди у роботі нирок або жовчного міхура.

То варто утриматися від частого появи страв з сочевиці у вашому раціоні. Камені, різі, труднощі в переробці їжі, газоутворення – це все може принести саме сочевиця.

Сочевиця шкідлива людям, які страждають непереносимістю рослинного білка. Волокна бобових, при всіх корисних якостях, можуть стати причиною нетравлення шлунка, що призведе до порушення обміну речовин і загострення захворювань.

Якщо ви сумніваєтеся у виборі, варто проконсультуватися з фахівцем або почати вводити до меню страви з червоного сорту сочевиці. Володіючи приємним смаком і добре развариваясь, червона крупа більш приємна і швидше засвоюється. Також обережно потрібно підходити до харчування маленьких дітей. Непомірне споживання продукту може загрожувати зайвими газами і неприємностями з кишечником.

При всіх цих недоліках, сочевиця – досить позитивний продукт і вживати його корисно. Регулярне харчування бобами не зашкодить здоровій людині, головне – правильно варити крупу. Вимочування, пюрирование готового страви і довга варіння посприяють більш швидкому засвоєнню страв. А правильний вибір сорту допоможе знайти свій продукт, від якого буде набагато більше користі, а не шкоди.

І ще один невеликий рада: подавайте страви з сочевиці з великою кількістю свіжої зелені. Кріп, петрушка, кінза – всі ці трави не тільки смачні, але й можуть знизити можливі неприємні наслідки вживання бобових культур в їжу. Завдяки своєму впливу на кишечник, трави допомагають перетравлювати велику кількість білка, що сприятливо висловлюється на роботі всього організму. І ніколи не запивайте страви з сочевиці холодною водою – ви тільки збільшите час переробки продукту і ризикуєте перевантажити шлунок, чого він може просто захворіти.

Вересень 15th, 2015 by

Варто почитати: