Компот з яблук і чорноплідної горобини

У кожному регіоні є своя «чудо-ягода». В центральній смузі Росії це чорноплідна горобина. Багата вітамінами, вона стає по осені відмінним засобом для підтримки імунітету. Знаєте, як варити компот з чорноплідної горобини із яблуками? Адже це навіть не компот, а справжній чудодійний еліксир, який в рази ефективніше енергетичних напоїв. А колір у нього приголомшливий! Пити його потрібно обов’язково з прозорих скляних келихів і насолоджуватися одночасно і смаком, і за кольором, і за грою світлових відблисків рубіновою глибині.

При виборі яблук для приготування такого напою варто робити вибір на користь кислих зеленуватих плодів. Ідеальні для компоту з черноплодкой яблука-«дички»: у них і корисних речовин більше, і в кашку при варінні вони не перетворюються.

Інгредієнти:

  • яблука зелені – 300 г;
  • чорноплідна горобина – 100 г (0,5 склянки);
  • цукор – 5-6 ст. ложок;
  • вода – 3 л.
  • Вариться цей фруктово-ягідний компот дуже швидко. Ніякої спеціальної попередньої обробки ні яблук, ні для ягід чорноплідної горобини не потрібно. У деяких рецептах зустрічається рада обдати черноплодку після миття окропом – мовляв, вона після цього стане ніжніше. Але стиглі ягоди при контакті з гарячою водою відразу ж лопаються, пускаючи сік. Навіщо витрачати його даремно? Він повинен залишитися в компоті.

    Ми з вами підемо по найбільш простому шляху і прийдемо до відмінного результату. Спочатку закип’ятимо в каструлі воду. В той момент, коли вона закипить, в неї потрібно буде занурити яблука. Тому відразу їх миємо, розрізаємо на дві або чотири частини. Якщо є бажання, можна видалити насіння і «хвостики». Але я цього не роблю. Підготовлені яблука опускаємо в окріп, зменшуємо вогонь до мінімального значення і закриваємо каструлю кришкою – варіння компоту повинна відбуватися в делікатному режимі.

    Відразу ж моєму чорноплідну горобину, обираем ягоди з кистей і теж відправляємо в касрюлю. Коли вода, в якій плавають фрукти і ягоди, знову подасть ознаки кипіння, засипаємо цукор, розмішуємо його, кип’ятимо компот ще зовсім небагато – не більше 1,5 хвилин (адже нам важливо зберегти максимум вітамінів, а вони при інтенсивній варінні руйнуються). Знімаємо каструлю з плити і залишаємо на 8-10 годин. За цей час компот з черноплодки не тільки охолоне, але і настоїться, знайшовши яскравий смак і колір. Готовність напою можна визначити за станом яблук і ягід у ньому: в гарячому компоті вони зазвичай плавають близько до поверхні. Якщо ж вони опустилися на дно каструлі, – значить, компот дійсно готовий до вживання. На ніч його краще поставити в холодильник.

    Травень 1st, 2016 by

    Варто почитати: