Картопля-гармошка в духовці

Любите смачно пообідати чи повечеряти? Пропоную приготувати вам таке блюдо, як картопля-гармошка в духовці. Апетитне і ситне, воно не залишить байдужими ваших домочадців. І його гостям подати не соромно, причому навіть за такого урочистого приводу, як Новий рік або день народження. Запечену з сиром і салом картоплю-гармошку можна приготувати до будь-якого святкового столу, незважаючи на те, що в рецепті фігурують досить прості речовини – сало, сир, помідори, цибулю, зелень і спеції. Запікається вона в мундирі, очистити картоплю від шкірки не потрібно.

Інгредієнти:

  • картопля – 700 г;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний мелений – за смаком;
  • сало солоне – 150 г;
  • сир твердий – 100 р.

Інгредієнти для соусу:

  • помідори – 500 г;
  • часник – 15 г;
  • цибуля ріпчаста – 90 г;
  • олія соняшникова – 30 г;
  • кріп свіжий – 8 гілочок;
  • петрушка свіжа – 8 гілочок;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний мелений – за смаком;
  • цукор – за смаком.

Покроковий рецепт картоплі-гармошки в духовці з сиром

Картопля візьміть великого розміру. Так зручніше нарізати його на сегменти. Добре промийте в проточній холодній воді. Не знімаючи шкірку, відваріть в підсоленій воді до напівготовності. Остудіть до кімнатної температури.

Приготуйте томатний соус. Очистіть цибулю і часник наріжте дрібними шматочками. У сотейнику розігрійте олію. Обсмажте овочі на невеликому вогні, до появи аромату. Не потрібно, щоб цибуля і часник зарум’янилися.

Помідори промийте. Вгорі зробіть хрестоподібний надріз. Закип’ятіть в каструлі воду. Опустіть томати в окріп на 30-40 секунд. Вийміть швидко шумівкою або відкиньте на друшляк. Відразу промийте холодною водою. Після даної процедури, легким рухом, видаліть шкірку. Наріжте дрібними шматочками і додайте до обсмаженою овочам. Перемішайте, накрийте кришкою. Тушкуйте на повільному вогні 35-40 хвилин. Періодично заглядайте під кришку і перемішуйте лопаткою.

Після, додайте рубану петрушку, кріп, сіль і перець чорний мелений. Якщо помідори кислі, насипте за смаком сахарку. Доведіть до кипіння. Варіть 5-7 хвилин і вимикайте. Соус готовий.

У форму для запікання налити частину соусу.

Остиглий картоплю нарізати на сегменти, не дорізуючи її до кінця. Приправте сіллю і перцем. У кожен розріз додайте шматочок сала солоного або свіжого. Покладіть картоплю в форму.

Полийте соусом, що залишився.

Посипте натертим твердим сиром. Відправте в гарячу духовку на 180 градусів до повного приготування картоплі.

Картопля-гармошка готова – гаряча, ароматна, з хрусткою сирною скоринкою. Просто смакота!

Відразу подайте до обіду або вечері і кличте всіх до столу. Приємного апетиту!

Травень 4th, 2016 by

Варто почитати: