Ікра з баклажанів в мультиварці

Мультиварку я використовую в основному для приготування закусочної баклажанної ікри – тобто не для консервації на зиму, а для негайного вживання, в розрахунку на найближчі дні. Напевно, цей рецепт можна адаптувати і під заготовки на зиму – я ще не пробувала. Згодом обіцяю поекспериментувати і обов’язково відписатися. А поки ділюся враженнями від ікри, яка призначена «на кожен день». Ніжна, насичена, соковита, вона підходить і для бутербродів, і просто як закуска до обіду.

Я не подрібнюю готову баклажанну ікру блендером, на відміну від кабачкової. І вона у мене являє собою кашкоподібну масу, а суміш, що складається з дрібно нарізаних тушкованих овочів. Кожен овочевий шматочок розкривається своїм неповторним смаком – в цьому вся принадність такої ікри.

У цій ікрі специфічний присмак баклажанів після гасіння в мультиварці не відчувається. При цьому я не піддаю баклажани ніякої попередньої обробки – не вимочую їх у воді, не засинаю сіллю, щоб вони випустили сік разом з гіркотою, і не запікаю. Просто ріжу пропорційно всім іншим овочам і тушу всі інгредієнти разом. Напевно, за нейтралізацію баклажанної гіркоти треба сказати «спасибі» мультиварці – вона вирішує цю проблему сама.

Інгредієнти:

  • баклажани середнього розміру – 3 шт.;
  • солодкий болгарський перець середнього розміру – 3 шт.;
  • помідори свіжі середнього розміру – 4 шт.;
  • цибуля ріпчаста великий – 2 шт.;
  • морква середнього розміру – 2 шт.;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • масло рослинне – 3 ст. ложки;
  • чорний перець мелений – за смаком;
  • сіль – за смаком.
  • Ретельно мити всі овочі (крім цибулі), з баклажанів та помідорів знімаєте шкірку. Баклажани почистити нескладно, а помідори рекомендується обдати перед чищенням крутим окропом – тоді їх шкірка буде легко відділятися від м’якоті. І баклажани і помідори ріжете маленькими кубиками – розміром близько 0,5 див.

    Такими ж невеликими кубиками нарізати очищені цибулю і моркву. З болгарського перцю виймаєте «нутрощі» з насінням, а м’якоть подрібнюєте у вигляді крихітних квадратних шматочків – аналогічних за розміром тим самим кубиках, які вийшли при нарізці баклажанів, помідорів, моркви і цибулі.

    На дно мультиварки наливаєте рослинне масло. Запустивши програму «Смаження», кладете в чашу ріпчасту цибулю. Помешиваете його лопаткою і обсмажуєте до золотистого кольору, який ні в якому разі не повинен потемніти до коричневого. Потім додати моркву і обсмажуєте ще 2-3 хвилини, після чого режим «Смаження» вимикаєте.

    Далі просто викладаєте в чашу мультиварки всі нарізані овочі – баклажани, помідори, болгарський перець. Зубчики часнику тисніть спеціальним ручним пресом і додати до овочевої маси. Приправляете спеціями (сіллю і меленим чорним перцем) на свій смак. Перемішуєте. На цьому ваша участь у приготуванні баклажанної ікри закінчується – все інше зробить мультиварка. Закриваєте кришкою і включаєте режим «Гасіння». Для звичайної мультиварки задаєте час 40 хвилин, для скороварки – 20 хвилин. Після сигналу приладу про закінчення приготування ще раз перемішуєте ікру, знову закриваєте каструлю кришкою і залишаєте виключеною на деякий час – ікра повинна охолонути прямо в ній. Після цього овочеву закуску перекладаєте в чисту скляну банку і зберігайте в холодильнику. До столу теж подаєте її холодною.

    Квітень 15th, 2016 by

    Варто почитати: