Гречана каша по-купецькому з м’ясом

Вже хто-хто, а купці толк в хорошій кухні і смачної їжі завжди знали. І, якщо їх улюблені рецепти дійшли до наших днів, – значить, це дійсно гідні страви. Гречана каша по-купецькому готується з нежирним м’ясом – найкраще з телятиною. Крім того, в неї обов’язково кладеться зажарка з цибулі і моркви, причому економити на ній не варто. Саме поєднання засмажки з м’ясом надає цій різновиди гречаної каші схожість з східним пловом. Правда, на відміну від плову, вона зовсім не вимагає закладки спецій. Зіра і барбарис, обов’язкові для плову, тут абсолютно ні до чого. Трохи часнику можна покласти хіба що при обсмажуванні м’яса. А взагалі з приправ можна обмежитися одним лише чорним перцем – вийде той самий збалансований, злегка зворушений гострої ноткою смак, який подобається майже всім. Ось така словесна прелюдія до рецептом гречаної каші з м’ясом в мультиварці. Будемо готувати по-купецькому.

Інгредієнти:

  • гречана крупа (ядриця) – 500 г;
  • телятина свіжа (вирізка) – 300-400 г;
  • цибуля ріпчаста середнього розміру – 2 шт.;
  • морква середнього розміру – 2-3 шт.;
  • вода – 3 склянки;
  • перець чорний мелений – за смаком;
  • сіль – за смаком;
  • рослинна олія (соняшникова рафінована) – 2-3 ст. ложки.
  • Гречку обов’язково перебираєте, так як навіть в відбірної крупі трапляються смітинки і зіпсовані зернятка. Промиваєте її холодною водою, кілька раз зливаючи воду з миски і наповнюючи її знову. Замочувати ядрицю перед варінням каші зайве.

    Морква миєте і чистіть, з лука знімаєте лушпиння. Першу нарізати довгастої «соломкою», другий – півкільцями.

    Ополаскиваете холодною водою м’ясну вирізку, яку потім потрібно злегка промокнути рушником. Якщо на ній є плівки, зрізуєте їх. Ножем готові розтинати телятину на невеликі шматки завбільшки з волоський горіх.

    У мультиварочную чашу вливаєте рослинне масло і запуску режим «Смаження». Викладаєте в розпечене масло телятину і обсмажуєте з усіх боків – так, щоб вона злегка зарум’янилася. На це може піти до 15-20 хвилин, в залежності від потужності вашої мультиварки і інтенсивності обсмажування. Подсаливаете м’ясо і посипаєте меленим перцем. На черзі цибулю і моркву – їх теж відправляєте в мультічашу і смажите разом з м’ясом протягом декількох хвилин. Лук повинен стати золотистим, а моркву – в міру м’якою. Режим смаження тепер можна сміливо вимикати і висипати в каструлю гречку. Залишається тільки залити її водою, ще трохи досолити при необхідності, закрити кришку і ввімкнути режим «Гасіння». Для мультиварки-скороварки потрібно вибрати час 20 хвилин, для звичайної мультиварки – 40 хвилин. Чекаєте, поки мультиварка подасть сигнал про закінчення готування, і розкладаєте кашу по тарілках для подачі до столу. Можна ще потримати її приблизно півгодини на режимі підігріву для того, щоб вона «дійшла».

    Квітень 22nd, 2016 by

    Варто почитати: