Естрагон в кулінарії

Естрагон (Полин естрагон, Тархун) – (лат. Artemisia dracunculus) — багаторічна трав’яниста рослина роду Полин сімейства Айстрові. Дуже поширена пряність, яку використовують в різних кухнях світу, як приправу до м’ясних страв, а також для солінь і консервації.

Естрагон широко використовується в кулінарії.

Тархун має слабопряный аромат і пікантний гостро-пряний смак. Росте вона в Середній Азії, Закавказзя , Україні, Молдові. У кулінарії використовується в основному зелень естрагону у свіжому вигляді як приправа при засолюванні помідорів, огірків, виготовленні маринадів, замочуванні яблук і груш, при заквасці капусти. Також вживається як приправа в стравах з рису, смаженої дичини, вареної риби, баранини, як складова майонезів. Дрібно нарізане свіже листя вживаються в класичних і м’ясних салатах, як прянощі до яєць і м’яса птиці, світлим соусів, страв з м’яса. Відомий освіжаючий напій “Тархун” також готується з естрагону. Також дану пряність застосовують для ароматизації лікерів і вин. У Франції користується попитом ароматичності-пряний оцет на основі тархуна, яким заправляють солону рибу. Якщо ви хочете додати горілці особливий аромат і смак, то помістіть в пляшку з горілкою на кілька тижнів пучок тархуну. Смак у горілки буде відрізнятися якщо використовувати свіжу або висушену рослину. В давнину на території Німеччини натирали м’ясо і дичина свіжими листям естрагону, щоб відігнати мух.
В медичних цілях зелену частину рослини застосовували при цинзі, набряках та як протиглисний.
В косметиці полин эстрагонную вживали при догляді за шкірою шиї.
У сіні й силосі рослина добре поїдається великою рогатою худобою.

Вересень 19th, 2015 by

Варто почитати: