Домашня тушонка в мультиварці

Тушонка – одне з найбільш універсальних страв. Багато господині називають її «паличкою-виручалочкою». Дійсно, маючи під рукою цей продукт – нехай це буде навіть свиняча тушонка в мультиварці, можна швидко приготувати що-небудь смачненьке: як перше блюдо, гарнір. Адже іноді так не хочеться стояти довго біля плити, або раптом друзі заявили про своє бажання заглянути в гості.

Ще один з позитивних моментів – для приготування тушкованого м’яса в мультиварці (і не тільки в ній) можна брати м’ясо не вищого сорту, а шматки й обрізки (гуляш). Завдяки високій температурі обробки навіть жорстке м’ясо стане м’яким і соковитим.

Рецепт для мультиварки, який я хочу запропонувати, полягає в тому, що спочатку гасять свинину, потім розкладають готовий продукт по банкам. Цей метод був обраний не випадково: м’ясо краще прогрівається порівняно зі способом, коли сировина викладають у посуд і тільки після цього обробляють. Я готую тушонку в мультиварці-скороварці Moulinex CE 500E32, але ви можете адаптувати рецепт до своєї моделі – неважливо, Moulinex у вас чи інший бренд.

Інгредієнти на 2 банки об’ємом 0,5 л:

  • м’ясо (свинина) – 1кг;
  • цибуля ріпчаста середнього розміру – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • сіль – 2 ч. ложки;
  • перець чорний горошком – 10-15 шт.;
  • лавровий лист – 2-3 шт.;
  • вода – 2 ст. ложки.

Інгредієнти на 6 банок об’ємом 0,5 л:

  • м’ясо (свинина) – 3,5 кг;
  • цибуля ріпчаста – 3 шт.;
  • сіль – 6 ч. ложок;
  • перець чорний горошком – 40-45 шт.;
  • лавровий лист – 6-9 шт.;
  • вода – 5-6 ст. ложок.

Приготування тушкованого м’яса з свинини в мультиварці-скороварці Moulinex CE 500E32

Незалежно від того, де було куплено м’ясо, його потрібно гарненько промити. Особливо ретельно поставтеся до цієї процедури, якщо воно придбане на ринку. Оскільки його розбирають на дерев’яних стійках, в м’якоті можуть застрявати тріски. Після цього свинину нарізаємо невеликими шматочками, розміром із сірникову коробку.

Порада: якщо ви не любите варене сало, а воно є на купленому м’ясі, обріжте його і подрібніть.

Цибулю і моркву миємо, чистимо. Спосіб нарізки вибирайте на свій розсуд. Можна подрібнити за допомогою блендера: покласти в чашу і кількома короткими натисканнями на кнопку подрібнити до потрібного розміру.

У мисці з’єднуємо м’ясо і овочі, посипаємо сіллю, спеціями. Горошинки перцю і лавровий лист можна кинути в миску, а можна вже в мультиварку, рівномірно розподіливши.

У чашу наливаємо воду, викладаємо м’ясну масу. Закриваємо кришку, обов’язково прослідкуйте, щоб вона заблокувалася.

Встановлюємо режим МУЛЬТИШЕФ – температура 130 градусів, час приготування залежить від маси (1 кг м’яса достатньо 40 хвилин, для максимального обсягу – 2 години). Температура вибрана не випадково. Найстрашніше в будь неправильно приготовленої тушенке – бактерії ботулізму, що викликають досить серйозне захворювання. Згідно санітарним нормам, вони повністю гинуть при температурі 121 градус і обробці протягом 30 хвилин. Для більшої впевненості можна виставити і більш високу температуру.

Після сигналу, оповещающего про закінчення гасіння, залиште страву в закритій мультиварці ще на 2 години. І тільки після цього розкладайте в стерилізовані банки і закочуйте кришками.

Приблизний вихід продукції:

1 кг м’яса – 2 пів-літрові банки

3 кг м’яса – 6 півлітрових банок.

Травень 4th, 2016 by

Варто почитати: