Борщ в мультиварці-скороварці на яловичому бульйоні

Про божественний смак борщів, приготованих в мультиварці, ми всі давно чули. Але на цьому тлі якось меркнуть гідності мультиварок-скороварок, в яких варіння відбувається під тиском. А адже вони справляються з борщами нітрохи не гірше. І з думкою про те, що для приготування борщів потрібно багато часу, тут можна посперечатися. Тривалість варіння на смакові якості борщу може вплинути хіба тільки в гіршу сторону: чим більше він буде кипіти в каструлі, тим більше будуть розварюватися овочі і руйнуватися входять в їх склад корисні речовини. Справжній смак борщу проявляється після того, як він настоїться протягом кількох годин – ось тут тривалість має значення. Але між поняттями «довго варити» і «довго наполягати» – величезна різниця.

У мене мультиварка-скороварка Vitesse VS-525 з досить простим функціоналом. Червоний борщ з буряком – одна з тих страв, які в ній виходять на рівні «супер». Тому я варю його тепер тільки у своїй «диво-каструлі» і давно вже забула, як його готувати на плиті.
Найсмачніший борщ, на думку членів моєї родини, виходить на яловичому бульйоні. Причому бульйон я готую заздалегідь – до речі, на плиті, тому що в мультиварці-скороварці складно зібрати піну, так як кришка при варінні герметично закривається. Це, мабуть, єдине «незручність» при клопоти з борщем в мультиварці-скороварці. Далі все йде легко і просто, як по маслу.

Інгредієнти:

  • капуста свіжа білокачанна – 500 г;
  • картопля – 700 г;
  • морква середнього розміру – 1 шт.;
  • буряк середнього розміру – 1 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • томатна паста – 2 ст. ложки;
  • цибуля ріпчаста середнього розміру – 1 шт.;
  • бульйон яловичий – 1,5 л;
  • рослинне масло – 2 ст. ложки;
  • сіль і чорний мелений перець – за смаком;
  • часник – 2 зубчики;
  • зелень петрушки – 5-10 р.
  • Оскільки передбачається використання готового яловичого бульйону, причому звареного без участі мультиварки, то я опущу тут опис цього процесу. Зрештою, він вам напевно знайома.

    Ключова складова смачного домашнього борщу – овочева зажарка. Ось з неї і починаєте. Дрібно рубайте очищений ріпчасту цибулю. Точно так само робите з вимитим болгарським перцем. Моркву і буряк після миття і чищення натираєте на крупній тертці.

    У мультичаше розігріваєте рослинне масло, включивши режим «Смаження». Першим туди викладіть цибулю, через 3-4 хвилини – морква, ще через пару хвилин – болгарський перець. Під час обсмажування рівномірно помешиваете овочі силіконової лопаткою, щоб вони не підгоріли. Далі додаєте в зажарку рівно половину натертого буряка і томатну пасту. Обсмажуєте ще пару-трійку хвилин – овочева маса повинна придбати насичений бордово-червоний відтінок. Тепер програму смаження можна відключити.

    Висипаєте в чашу мультиварки тонко нашатковану капусту, перемішуєте з гарячою засмажкою. Даєте цієї суміші постояти 3-5 хвилин, щоб капуста прогрілася, стала більш м’якою і дала трохи соку. Деякі господині на цей час включають режим підігріву, але можна і без нього обійтися.

    Очищену картоплю ріжете так, як вам зручніше. Викладіть її в каструлю. У вас, якщо пам’ятаєте, ще залишилася половина сирої натертої буряків – її прямо в такому вигляді теж додаєте сюди. Посипаєте овочі сіллю і перцем, заливаєте гарячим яловичим бульйоном, перемішуєте. Закриваєте скороварку кришкою, перевіряєте надійність герметизації, запускаєте програму «Суп» на 20 хвилин.

    Поки борщ вариться, очищаєте від лушпиння зубчики часнику, пропускаєте їх через прес. Як тільки каструля подасть сигнал про те, що смачне справу зроблено, випускаєте з неї пар, кладете в каструлю роздавлений часник і знову закриваєте кришку, але вже без герметизації. Потрібно трохи почекати, поки борщ настоїться. Хоча «трохи» – це м’яко сказано. В ідеалі борщ покладається є через добу після варіння. Але постарайтеся почекати хоча б 1,5-2 години. Подаєте його, насипавши в кожну тарілку свіжу рубану зелень петрушки і поклавши туди ложку сметани.

    Травень 4th, 2016 by

    Варто почитати: